Jak na čokoládový dezert z batátů a banánu | recept
Jak na čokoládový dezert z batátů a banánu | recept. Batáty, neboli sladké brambory, jsou díky vysokému obsahu sacharidů jako stvořené pro přípravu sladkých jídel a dezertů. Podle dnešního návodu si můžete jeden z takových dezertů snadno připravit. Nejen že budete překvapeni lahodným a příjemně nasládlým krémem pudinkové konzistence, ale budete potěšeni i tím, že mlsáte o něco zdravěji.
Co je potřeba
- 1 velký batát (či dva menší)
- 1 zralý banán
- 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
- 40–50 ml mléka (lze i kokosové, mandlové, ovesné a jiné)
- javorový sirup či med na doslazení – dle chuti
Krok 1
Batát oloupejte, umyjte a nakrájený na kostičky uvařte ve vodě doměkka.
Krok 2
Poté vodu slijte, a ještě horký batát vložte do mixéru či nádoby vhodné k mixování, nejlépe té, která má poklop s otvorem.
Krok 3
K horkému batátu přidejte nastrouhanou čokoládu, která se horkem krásně povolí, a rozmixujte.
Krok 4
Do batátového základu přidejte na kousky nakrájený banán a mléko. Společně rozmixujte do hladkého krému. Mléka přidejte nejprve menší množství a po promixování případně přidejte. Krém by měl mít pudinkovou konzistenci.
Krok 5
Nyní ochutnejte a pokud se vám krém zdá málo sladký, přidejte javorový sirup či med. Batát je sám o sobě sladký dost a máte-li banán opravdu zralý, doslazení nebude třeba. Ale opravdu záleží na vás. Sama jsem jednu lžíci javorového sirupu přidala.
Takto připravený čokoládovo-batátový krém rozdělte do skleniček či mističek a ozdobené podávejte. Dezert můžete podávat ihned, ale i vychlazený. Při zdobení se meze nekladou, ideální je jakékoliv čerstvé ovoce, šlehačkou nebo čokoládovými hoblinkami také nic nezkazíte.
Tento krém (pudink chcete-li) můžete použít i jako náplň do palačinek. Vhodný je do buchet či zákusků jako krém na potření.