Jak připravit zeleninovou šakšuku | recept s rajčaty
Jak připravit zeleninovou šakšuku | recept s rajčaty. Na Wikipedii se dočtete že šakšuka je původem severoafrický zeleninový pokrm, který se stal velmi populárním v Izraeli a je zde i považován za národní pokrm. Nebudu zde spekulovat o jeho původu, nicméně faktem zůstává, že se jedná o snídani oblíbenou od Maroka po Turecko. Základem jsou rajčata (paprika, lilek) a vajíčka, ovšem možností je neomezeně. Chcete-li, uvařte si šakšuku s rajčaty podle návodu v dnešním článku.
Co je potřeba
- 400 g krájených loupaných rajčat
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 vejce
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 chilli paprička
- nať plocholisté petržele
- koření sumac
- sýr feta
- volitelně bílý jogurt, zakysaná smetana
Krok 1
Připravte si všechny potřebné ingredience. Vařit můžete jak z čerstvých, tak konzervovaných rajčat. Koření sumac budete potřebovat k okořenění vajec před podáváním. Lze ho vynechat nebo nahradit šťávou z citronu a limety. Nezaměňujte hladkolistou petržel za její kadeřavou příbuznou, ta první má mnohem silnější vůni a chuť.
Krok 2
V pánvi rozehřejte olej a osmahněte v něm cibuli nakrájenou na plátky a rozdělenou na půlkolečka. Asi 5 minut na mírném ohni míchejte, cibule změkne a zesklovatí.
Krok 3
Přidejte plátky česneku, rajčata, drobné kousky chilli papriky a římský kmín. Jeho množství můžete zdvojnásobit, záleží na vaší chuti. Směs osolte a vařte zhruba čtvrt hodiny za občasného promíchání. Směs zhoustne.
Krok 4
Do husté kaše lžící udělejte důlky a rozklepněte do nich vejce. Pánev zakryjte poklicí a nechte vejce uvařit. Správně by měl být bílek tuhý a žloutek na hniličku (ani pevný, ani tekutý). Odstavte a každé vejce okořeňte špetkou sumacu.
Krok 5
Podávejte posypané rozdrobeným sýrem feta a natí petržele. Jako přílohu volte pečivo. Místo sýra můžete dozdobit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.