Jak připravit kuřecí prsa se směsí opečeného lilku a lišek | recept
Jak připravit kuřecí prsa se směsí opečeného lilku a lišek | recept. Češi jsou nejen národ pivařů, ale také národ houbařů. Většina se těší na smaženici a houbové řízky. Přitom se z hub dají uvařit a připravit zajímavější jídla. Letošní sezona je bohatá zvlášť na lišky. Lišky patří mezi nejlahodnější houby. Mají krásnou vůni, drží si pevný tvar a v pokrmech moc hezky vypadají. Příprava tohoto jídla není vůbec složitá.
Co je potřeba
- 1 větší lilek
- 4 mladé cibulky
- 4 kuřecí řízky
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 g lišek
- 4 stroužky česneku
- provensálské koření
- snítka rozmarýnu
- sůl, pepř
Krok 1
Lilek omyjte a nakrájejte i se slupkou na tenčí kolečka, ta podle velikosti překrojte a osolte. Kolečka lilku nechte půl hodiny vypotit, potom opláchněte, osušte papírovou utěrkou a osolte.
Krok 2
Kuřecí řízky zlehka naklepejte, osolte, posypte provensálským kořením a opečte na oleji. Maso se na povrchu zatáhne a při následném dopékání zůstane šťavnaté. Opečené přendejte do zapékací misky, přelijte olejem z pánve a vložte do vyhřáté trouby. Zvolna pečte asi 20 minut při 180 °C.
Krok 3
V pánvi s olejem lehce osmahněte plátky cibule, přidejte očištěné lišky, opečte a následně poduste 10 minut. Do směsi vmíchejte lilek, plátky česneku, nasekaný rozmarýn, sůl, pepř a duste do té doby, dokud lilek nebude měkký. Lilek nesmíte dusit moc dlouho, nesmí se rozvařit.
Krok 4
Směs rozdělte na talíře, přidejte kuřecí řízky a podávejte s bramborovou kaší nebo bramborovými noky.
Do směsi lilku a hub je možné vmíchat lžíci zakysané smetany.