Jak uvařit krémovou polévku z batátů a arašídového másla | recept
Jak uvařit krémovou polévku z batátů a arašídového másla | recept. Spojení sladkých brambor s arašídovým máslem je pro české jazýčky poměrně nezvyklé. Ale věřte mi, že unikátní. Jemně nasládlá chuť batátů je arašídovým máslem dokonale vyvážena. Kořenová zelenina, spolu s vývarem a smetanou, pak tuto harmonii chutí promění v neskutečně lahodnou krémovou polévku.
Co je potřeba
- 1 velký batát
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 červená cibule
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce arašídového másla
- 1-1 a ½ litru zeleninového vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- sůl a pepř dle chuti
- hrst arašídů k servírování
Krok 1
Cibuli nadrobno nakrájejte a na rozpáleném oleji ji orestujte.
Krok 2
Batáty, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na kousky. Drobnější kousky budou rychleji uvařené.
Krok 3
Nakrájenou zeleninu pak přidejte do hrnce k osmahnuté cibuli, osolte, opepřete a zprudka za stálého míchání opékejte 5–10 minut. Zelenina by se měla trochu přichytit, chuť je pak výraznější.
Krok 4
Jakmile je zelenina hezky opečená, přimíchejte k ní arašídové máslo a chvilku prohřejte. Stačí minutka, jen aby se máslo povolilo.
Krok 5
Do hrnce přilijte 1 litr vývaru, přiklopte a na mírném ohni vařte doměkka. Pokud se v mezidobí vývar hodně vyvaří, přilijte další, případně můžete použít vodu.
Krok 6
Polévku pak rozmixujte a do vzniklého krému přilijte smetanu. Společně pár minut na mírném ohni prohřívejte, případně ještě nařeďte vývarem či vodou. A aby těch netradičních chutí nebylo málo, můžete smetanu nahradit kokosovým mlékem. Do výsledné chuti skvěle zapadne.
Lahodnou krémovou polévku na talíři posypte nasucho opraženými arašídy a ozdobte petrželkou nebo tymiánem.
Hodně vysokou laťku nastavíte, pokud příjemně nasládlý a po arašídech vonící krém na talíři ozdobíte vypečenou slaninou.