Jak připravit voňavý perníkový likér | recept na výborný domácí likér
Jak připravit voňavý perníkový likér | recept na výborný domácí likér. Pouhé naložení perníkového koření do rumu stačí k vytvoření úžasně voňavého a kořeněného základu pro budoucí likér. Přidáním nezbytných sladkých a zjemňujících ingrediencí pak získáte snad ten nejvoňavější sladký likér s alkoholem.
Co je potřeba
Na voňavý a kořeněný základ:
- 0,5 l tmavého rumu
- 3 ks skořice
- 12 hlaviček hřebíčku
- 3 hvězdičky badyánu
- 4 kuličky nového koření
- 3 plátky čerstvého zázvoru
Na dohotovení sladkého likéru:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
- 80 g vysokoprocentní čokolády (s nejméně 60 % kakaa)
- 200-250 ml smetany ke šlehání
Krok 1
Z lahve rumu odlijte přibližně 50 ml a hrdlem do ní vložte skořici, hřebíček, badyán, nové koření i oloupané plátky zázvoru. Badyán se hrdlem dost těžko protlačuje, neváhejte ho tedy přelomit, stejně tak i rozkrojit větší plátek zázvoru.
Krok 2
Takto nechejte v lednici týden louhovat a poté přeceďte.
Krok 3
Hořkou čokoládu přidejte do kastrůlku ke smetaně a nechejte na mírném ohni rozpouštět. Pokud máte raději jemnější likéry, dopřejte si smetany více.
Krok 4
Zatímco se čokoláda rozpouští, vmíchejte do perníkového rumu slazené kondenzované mléko.
Krok 5
Následně i horkou smetanu s čokoládou. Pořádně vše promíchejte, případně můžete dochutit kapkou vanilkové esence a rozlijte do dobře vymytých lahví. Po úplném vychladnutí skladujte v lednici.
Krok 6
Perníkem provoněný sladký likér si dopřávejte vychlazený, nejlépe s kostkou ledu.
Kořením ochucený rum vydrží po scezení v lednici i rok. Základ si tedy můžete připravit s velkým předstihem a do sladké verze ho doladit až těstě před použitím.
Možná vás samotné napadlo, trochu si ulehčit a místo celého koření přidat do rumu směs perníkového koření ze sáčku. Ano, lze to, ale nedoporučuji. Ve výsledném likéru jsou pak zrníčka, která ruší.