Jak upéct nadýchanou makovou bublaninu s ovocem | recept
Jak upéct nadýchanou makovou bublaninu s ovocem | recept. Lahodný moučník, který je po všech stránkách tak podobný klasické bublanině, že jednoduše nemůže být nazván jinak. Je stejně tak vláčný, nadýchaný a s ovocem. V některých případech si dovolím tvrdit, že je i lepší. S broskvemi či se švestkami nebude bublanina ze světlého těsta tak pestrá a chuťově vyladěná, jako ta s mákem.
Co je potřeba
Uvedené množství je do chlebíčkové formy o velikosti 29 x 12 cm
- 140 g polohrubé mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 100 g krupicového cukru
- 1 vajíčko
- 50 ml slunečnicového či řepkového oleje
- 75 g mletého máku
- 125 ml mléka
- čerstvé či kompotované broskve
Krok 1
V míse metličkou vyšlehejte vajíčko s cukrem do světlé pěny. Šlehejte hezky svižně, pak se pěna utvoří raz dva.
Krok 2
Tenkým pramínkem pak postupně přilévejte olej.
Krok 3
Do mísy přidejte mák s mlékem a promíchejte v řídkou směs.
Krok 4
Na závěr přisypte mouku s práškem do pečiva a umíchejte homogenní směs s konzistencí litého těsta.
Krok 5
Makové těsto nalijte do pečicím papírem vyložené formy. Typ formy zvolte dle vaší pekařské výbavy. Bublaninu lze upéct jak v pekáči, tak v koláčové formě, jen musí velikostně odpovídat množství těsta. U mě zvítězila právě chlebíčková.
Krok 6
Na těsto rovnoměrně rozložte na menší kousky nakrájené broskve.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 °C) zhruba 30–40 minut. Doba pečení je závislá na výšce těsta a na tvaru a velikosti zvolené formy. Rozhodně tedy propečenost vyzkoušejte špejlí. Po vytažení z těsta musí zůstat suchá.
Krok 8
Vychladlou nadýchanou makovou bublaninu nakrájejte a podávejte buď jen tak, či lehce posypanou moučkovým cukrem, případně politou trochou svařeného sirupu, pokud jste zvolili broskve kompotované a zůstal vám z nich nálev.
Možností, jakým ovocem makovou bublaninu vyšperkovat, je více. Excelentní jsou švestky a třešně, které se s mákem výborně doplňují. Rybíz je také dobrou volbou.