Jak zapéct lilek plněný zeleninou | recept
Jak zapéct lilek plněný zeleninou | recept. S tímto receptem zjistíte, že je někdy opravdu příjemné jídelníčku odlehčit a klasické masové náplně se vzdát. Taková dokonale ochucená, pestrá a smetanovým sýrem zjemněná zeleninová směs je coby náplň do lilkových lodiček přímo excelentní. Spolu s čerstvou bagetkou tak snadno vykouzlíte rychlý a zdravý oběd či večeři.
Co je potřeba
- 1 menší lilek
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 malá plechovka sterilované kukuřice
- 2 plné lžíce smetanového sýru (žervé, lučina či i pomazánkové máslo)
- 1-2 lžičky sušeného oregana (čerstvé je samozřejmě lepší)
- sůl a pepř
- 50 g strouhaného sýru výraznějšího typu (cheddar, gouda)
Krok 1
Lilek podélně rozkrojte na dvě poloviny a vnitřek vydlabejte. Zbyde vám slupka spolu s přibližně centimetrovou dužinou, tu nevyhazujte, budete ji potřebovat.
Krok 2
V pánvi na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli spolu s prolisovaným česnekem.
Krok 3
Jakmile cibule lehce zezlátne, přidejte nasekaný vnitřek lilku a nechejte zavadnout.
Krok 4
Do pánve pak přidejte scezenou kukuřici a na malé kostičky nakrájenou papriku. Několik minut vše dohromady opékejte.
Krok 5
V závěru zjemněte smetanovým sýrem a ochuťte oreganem, solí a pepřem. Po rozpuštění sýru máte náplň hotovou.
Krok 6
Směsí naplňte vydlabané lilky.
Krok 7
Přendejte je na plech či pekáč vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (v horkovzdušné troubě při 160 °C) cca 35 minut. Po tuto dobu pečte lilky přikryté (alobal je ideální).
Krok 8
Poté odkryjte a posypejte nastrouhaným sýrem. Vrstvu sýra (množství) zvolte dle své chuti. Máte-li rádi sýr, určitě si ho dopřejte více.
Krok 9
Odkryté pak při stejném teplotě dopékejte dalších 5-10 minut. Sýr se rozteče a lilky by měly být tak akorát měkké, nerozbředlé.
Krok 10
Upečené lilkové lodičky si nejlépe vychutnáte s čerstvou bagetou či rozpečeným toastem. Pokud vám ale nevadí trocha práce navíc a chcete zajistit o něco výživnější oběd, plněné lilky podávejte s opečenými bramborami, či s hranolkami.
Do náplně můžete přidat i jinou zeleninu, např.rajče nakrájené na kousky nebo plátky žampionů. Rovněž se nemusíte striktně držet oregana, s lilkem se dobře doplňuje třeba tymián. Libovolně zaměňovat můžete i sýry.