Jak upéct vláčný jablečný koláč s tvarohovo-jogurtovou náplní | recept
Jak upéct vláčný jablečný koláč s tvarohovo-jogurtovou náplní | recept. Tvarohovo-jogurtová náplň podpořená šťavnatými jablky a těstem, ve kterém je ukrytý jogurt - neskutečně vláčný koláč, který si můžete upéct podle tohoto článku. Koláč nejen výborně chutná, ale i jeho příprava je velmi rychlá a snadná. Přesvědčte se sami.
Co je potřeba
Na těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- kůra z 1 citronu (1 lžíce sušené kůry)
- 50 g rozpuštěného másla
- 250 g bílého jogurtu
- 150 ml mléka
- 1 vajíčko
Na náplň:
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 400 g bílého jogurtu
- 1 vajíčko
- 100 g krupicového cukru
Na jablečnou směs:
- 4 větší jablka
- šťáva z ½ citronu
- 1 vanilkový či skořicový cukr
- 1 lžička mleté skořice
Krok 1
V míse vymíchejte náplň z tvarohu, jogurtu, vajíčka a cukru. Míchejte metličkou či ručním šlehačem, dokud nebude směs hladká.
Krok 2
Oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka, ochuťte je citronovou šťávou, vanilkovým (skořicovým) cukrem a skořicí.
Krok 3
Nyní zbývá připravit si těsto. V míse promíchejte mouku, citronovou kůru, cukr a prášek do pečiva.
Krok 4
Přidejte tekutější složky, kterými jsou jogurt, vajíčko a rozpuštěné a vychladlé máslo.
Krok 5
Z poměrně kompaktní hmoty vytvořte přilitím mléka lité těsto. Pokud by náhodou bylo těsto po přilití uvedeného množství mléka stále tužší konzistence, ještě trochu navyšte dávku mléka.
Krok 6
Do pekáče či koláčové formy vyložené pečicím papírem nalijte připravené polotekuté těsto.
Krok 7
Těsto potřete tvarohovo-jogurtovou náplní.
Krok 8
Závěrečnou vrstvu tvoří ochucená jablka. Před přidáním do formy z nich slijte uvolněnou šťávu.
Krok 9
Koláč pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 °C) zhruba hodinu. Hodně záleží na velikosti formy a výšce těsta.
Krok 10
Provoněnou a neskonale vláčnou dobrotu nechejte ve formě zcela vychladnout a následně krájejte na řezy či klínky. Koláč podávaný vychlazený je opravdu excelentní.
Jablka i tvaroh úžasně spolupracují s rozinkami. Tak neváhejte a pokud jste jejich milovníky, přidejte je do náplně, či s nimi před pečením koláč posypte.
Posypat koláč na povrchu můžete vlašskými nebo lískovými ořechy.