Jak zpestřit jídelníček salátem z bulguru | recept se zeleninou
Jak zpestřit jídelníček salátem z bulguru | recept se zeleninou. Drobná zrnka bulguru promíchaná s najemno nakrájenou čerstvou zeleninou je dvojice, která má dobře našlápnuto k úspěchu. A dosáhne ho velice snadno a rychle. V podstatě jen za přispění pikantní hořčice, oleje a vajíčka. Salát podávejte jako lehkou večeři či na piknicích a výletech.
Co je potřeba
- 150 g bulguru
- 5 sušených rajčat
- 2 rajčata
- 1 větší mrkev
- ½ salátové okurky
- 1 žlutá paprika
- 2 vajíčka uvařená natvrdo
- 3 lžičky dijonské hořčice
- 3 lžičky citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička bylinkové ochucovací směsi či bylinkové soli
- sůl, pepř dle chuti
Krok 1
Bulgur uvařte v osolené vodě doměkka, což trvá přibližně 20 minut. Vařte v poměru 1:3, tedy 1 díl bulguru a 3 díly vody. Skvělou vychytávkou je rýžovar. Pokud ho máte, můžete bulgur uvařit právě v něm.
Krok 2
Zatímco se bulgur vaří, nakrájejte si rajčata, očištěnou mrkev, okurku i papriku na drobné kousky, aby se s drobným bulgurem hezky doplňovaly.
Krok 3
Uvařený a vychladlý bulgur ve velké míse promíchejte s nakrájenou zeleninou.
Krok 4
K promíchané směsi přidejte nadrobno nasekaná vajíčka natvrdo a zapracujte. Nyní stačí přidat olej, citronovou šťávu, hořčici a bylinkovou ochucovací směs, bylinkovou sůl, či sušené bylinky (především bazalku a oregano), dosolte a opepřete. Pozor, přidávaná bylinková směs bývá sama o sobě slaná, tudíž buďte při solení obezřetní.
Krok 5
Důkladně promíchaný salát uložte nejlépe do druhého dne do lednice a pak se už jen rozhodněte, zda ho naservírujete k večeři, či zabalíte s sebou na výlet. Úspěch je zaručen v každém případě.