jaktak.cz

Jak zpestřit jídelníček salátem z bulguru | recept se zeleninou

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpestřit jídelníček salátem z bulguru | recept se zeleninou. Drobná zrnka bulguru promíchaná s najemno nakrájenou čerstvou zeleninou je dvojice, která má dobře našlápnuto k úspěchu. A dosáhne ho velice snadno a rychle. V podstatě jen za přispění pikantní hořčice, oleje a vajíčka. Salát podávejte jako lehkou večeři či na piknicích a výletech.

Co je potřeba

  • 150 g bulguru
  • 5 sušených rajčat
  • 2 rajčata
  • 1 větší mrkev
  • ½ salátové okurky
  • 1 žlutá paprika
  • 2 vajíčka uvařená natvrdo
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička bylinkové ochucovací směsi či bylinkové soli
  • sůl, pepř dle chuti

Krok 1

Bulgur uvařte v osolené vodě doměkka, což trvá přibližně 20 minut. Vařte v poměru 1:3, tedy 1 díl bulguru a 3 díly vody. Skvělou vychytávkou je rýžovar. Pokud ho máte, můžete bulgur uvařit právě v něm.

Krok 2

Zatímco se bulgur vaří, nakrájejte si rajčata, očištěnou mrkev, okurku i papriku na drobné kousky, aby se s drobným bulgurem hezky doplňovaly.

Krok 3

Uvařený a vychladlý bulgur ve velké míse promíchejte s nakrájenou zeleninou.

Krok 4

K promíchané směsi přidejte nadrobno nasekaná vajíčka natvrdo a zapracujte. Nyní stačí přidat olej, citronovou šťávu, hořčici a bylinkovou ochucovací směs, bylinkovou sůl, či sušené bylinky (především  bazalku a oregano), dosolte a opepřete. Pozor, přidávaná bylinková směs bývá sama o sobě slaná, tudíž buďte při solení obezřetní.   

Krok 5

Důkladně promíchaný salát uložte nejlépe do druhého dne do lednice a pak se už jen rozhodněte, zda ho naservírujete k večeři, či zabalíte s sebou na výlet. Úspěch je zaručen v každém případě.

 

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpestrit-jidelnicek-salatem-z-bulguru-recept-se-zeleninou.html