Jak připravit pečenou zeleninu s rajčatovou omáčkou a sýrem | sezónní recept
Jak připravit pečenou zeleninu s rajčatovou omáčkou a sýrem | sezónní recept. Ano, tak tato dobrota se dá opravdu nazvat pekáčem plným zeleniny. A ne ledajaké! Ale hezky vyletněné, sezónní a dokonale se doplňující. Lilek, cuketa a rajčata jsou totiž velicí přátelé. A pokud k sobě přizvou česnek, čerstvé bylinky a slaný sýr, je to partička k pohledání.
Co je potřeba
- 1 menší cuketa
- 1 větší červená cibule
- 1 konzerva krájených rajčat
- 4 stroužky česneku
- 3-4 snítky čerstvého tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř dle chuti
- 150 g balkánského, či čerstvého sýru (konktrétně jsem použila sýr Rabín - poloměkký nezrající slaný sýr s česnekem)
Krok 1
Lilek, cuketu a červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky přibližně 0,5 cm silné. Pokud máte, jako já, objemnější kusy a plátky (kolečka) jsou příliš velká, překrojte je na poloviny.
Krok 2
V pánvi na olivovém oleji zpěňte nahrubo nasekaný česnek a tymián. Chuť tymiánu můžete ještě podpořit jeho sušenou verzí.
Krok 3
Poté přidejte konzervovaná rajčata, osolte, opepřete a strouhněte ždibec muškátového oříšku. Několik minut povařte.
Krok 4
Povařenou rajčatovou směs nalijte do zapékací mísy.
Krok 5
Na rajčata střídavě skládejte plátky lilků, cuket a cibule, dokud nezaplníte celou mísu. Zeleninu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
Krok 6
Na závěr posypte rozdrobeným čerstvým sýrem. Jednotlivé sýrové kousky můžete i jemně vsunout mezi plátky zeleniny.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (v horkovzdušné troubě při 170 °C), cca 40 minut. Zelenina by měla hezky zezlátnout. Na poslední minuty v troubě můžete zapnout funkci gril.
Krok 8
Upečenou a provoněnou přehlídku zeleniny servírujte jako lehkou večeři s pečivem (nejlépe s čerstvou bagetkou či opečeným toastem) nebo jako přílohu ke grilovanému masu. Kombinací s těstovinami také neuděláte chybu.
- Tymián v rajčatové omáčce nahraďte aromatickým rozmarýnem
- K zelenině můžete přidat i červenou či žlutou papriku, která také chuťově zapůsobí
- A co se týče sýrů, tam je rozpětí opravdu široké. Balkánský sýr, slaný čerstvý sýr, feta, kozí sýr, ovšem netřeba zatracovat ani nivu či výrazný parmazán. A takový sýr Halloumi nakrájený na plátky a vkládaný mezi zeleninu, to je panečku dobrota.
- Pekáč plný zeleniny je receptem veskrze variabilním. Nebojte se tedy určitých obměn a popusťte uzdu své fantazie, respektive chuti.
Upozorňuji, že tato zeleninová paráda je opravdu lehká a velice jedlá. Neváhejte a množství surovin dle chuti a počtu strávníků znásobte. Také záleží, zde budete pečenou zeleninu podávat jako přílohu například masu, nebo jen tak s opečeným toastem.