Jak upéct kynuté nekynuté těsto | rychlý recept na koláč
Jak upéct kynuté nekynuté těsto | rychlý recept na koláč. Tento recept jsem si zamilovala. Je totiž jednoduchý a rychlý. Za hodinku máte pečený koláč z kynutého těsta, které kynuté v pravém slova smyslu není. A nikdo to nepozná! Recept se hodí na všechny druhy koláčů, nejen ty s ovocem. Teď v létě, kdy dozrává spousta ovoce, se tip na rychlé pečení může hodit i vám.
Co je potřeba
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 42 g droždí
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 220 - 250 ml mléka
- 1 kypřící prášek na pečení
- špetka soli
Nahoru:
- ovoce podle chuti
- drobenka nebo jiný posyp
Krok 1
Mouku promíchejte s cukrem a solí. Uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj kostku droždí. Droždí zalijte vlažným mlékem prošlehaným s olejem a celým vajíčkem. Nechte droždí asi 10 minut zkynout. Kypřící prášek opatrně nasypte na mouku u krajů mísy.
Krok 2
Jakmile droždí vzejde, vypracujte těsto. Můžete využít kuchyňskou techniku, jde to lépe. Těsto se trochu lepí, ale to je v pořádku.
Krok 3
Pekáč, ve kterém budete koláč péct, vymažte tuhým tukem. Velikost pekáče zvolte podle toho, jak vysoké těsto chcete mít. Já mám raději tenké, a proto peču ve velkém. Ruce si potřete olejem nebo navlhčete vodou a těsto vymačkejte po celé ploše pekáče. Mírně zvedněte okraje.
Krok 4
Na těsto položte jakékoli oblíbené ovoce, které je zrovna k dispozici. Koláč na fotografii je určen pro diabetiky. Kyselé ovoce - rybíz a meruňky jsem proto smíchala se sladkými třešněmi a vyhnula se tak přídavku cukru. Aby se zachytila šťáva a těsto nebylo rozmočené, ovoce jsem promíchala s pudinkovým práškem. Tento krok, podle vlastního uvážení, můžete vynechat.
Krok 5
Koláč posypte drobenkou pokud můžete, nebo plátky mandlí, strouhaným kokosem nebo ořechy. Pečte při 180 °C, okraje koláče by měly být upečené dozlatova.
Z tohoto těsta se mohou péci i klasické koláče s náplní z povidel, tvarohu a máku.