Jak upéct nadýchanou angreštovou bublaninu | nejlepší recept
Jak upéct nadýchanou angreštovou bublaninu | nejlepší recept. Bublanina, coby nadýchaný a vláčný piškot s ovocem, je osvědčená klasika, která prostě chutná. A bude chutnat, i když se zrovna nebudeme držet osvědčené klasiky v podobě jahodové či třešňové verze. Taková angreštová je také bravurní. Ne zcela typická, co se týče přidaného ovoce, ale o to více zaujme a chuťové pohárky rozhodně potěší. Lehce nakyslá chuť angreštu dodá sladkému piškotovému těstu šmrnc.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm
- 400 g polohrubé mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 180 g moučkového cukru
- 50 ml slunečnicového oleje
- 150 ml vlažné vody
- 4 vajíčka
- angrešt libovolné barvy a odrůdy
Krok 1
Z angreštu nejprve odštípněte přebytečnou stopku a zbytek kalicha (bubáka). Já zvolila angrešt červený. Barevně lépe vypadá a především ho máme na zahradě. Ale vůbec se nebojte sáhnout po bílé nebo nažloutlé variantě, se kterou sice bublanina není až tak barevně výrazná, přesto je chuťově stejně dokonalá.
Krok 2
Ve větší míse promíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva.
Krok 3
K promíchané mouce s práškem přisypte moučkový cukr, přilijte olej, vodu a přidejte vajíčka.
Krok 4
Vypracujte hladké polotekuté těsto.
Krok 5
Těsto rovnoměrně rozetřete do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Bublanina upečená v koláčové formě o průměru 28 cm je poměrně vysoká. Těsto dost vyběhne. Pokud máte raději tenčí těsto, zvolte formu větších rozměrů, či zcela jiný plech (pekáč).
Krok 6
Těsto ve formě ozdobte angreštem v množství, které uznáte za vhodné, podle toho, jak moc máte rádi bublaninu ovocnou či piškotovou.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), 45 minut dozlatova.
Krok 8
Vláčný a nadýchaný angreštový zázrak nechejte vychladnout, následně pokrájejte na klínky a pocukrované podávejte.
Čerstvý angrešt je sezonní, letní záležitostí. To ovšem neznamená, že si tuto fajnovou bublaninu nemůžete dopřát i v zimních měsících. Tam si skvěle poradíte s angreštem kompotovaným či mraženým. U kompotovaného angreštu počítejte s tím, že výsledná bublanina bude o něco sladší.