Jak upéct závin z listového těsta s liškami | recept s houbami
Jak upéct závin z listového těsta s liškami | recept s houbami. Lišky jsou populární jedlou houbou už od starověku. Není se čemu divit, jejich lehce meruňková vůně, spolu s mírnou pepřovou a kořeněnou chutí, zaujme každého. Lišky v kuchyni se připravují tisíci způsoby, takže existuje nespočet receptů. Jeden z nich si teď můžete přečíst a zaujme-li vás, i vyzkoušet.
Co je potřeba
- 500 g listového těsta
- 500 g hub lišek
- 150 g slaniny
- 2 střední cibule
- 150 g zakysané smetany
- pažitka
- mletý pepř
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- lžíce sádla
- vejce na potření
- kmín na posyp (volitelně)
Krok 1
Lišky očistěte a větší plodnice pokrájejte na menší kousky. V pánvi rozpusťte lžíci sádla a lišky alespoň 15 minut poduste pod pokličkou. Vodu, která se uvolní z hub, nechte odpařit. V pánvi musí zůstat jen tuk a houby.
Krok 2
Cibuli nakrájejte a rozdělte na proužky. Vložte ji do pánve k liškám a společně osmahněte. Jakmile je cibule poloměkká, pánev odstavte a směs nechte vychladnout.
Krok 3
Do studené liškové směsi vmíchejte kousky anglické slaniny, pažitku a zakysanou smetanu. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, špetkou muškátového oříšku a podle chuti osolte.
Krok 4
Z těsta vyválejte dva obdélníky a do středu každého z nich rozprostřete houbovou náplň. Závin zabalte obvyklým způsobem a přeneste na plech vypláchnutý vodou. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a můžete posypat kmínem. Pečte při 220 °C dozlatova.
Před vložením do trouby závin na několika místech propíchejte špejlí, aby mohla unikat pára a těsto po upečení nezvlhlo.