Jak upéct houbovec z rýže | bezlepkový recept
Dnešní pokrm vzhledem připomíná velikonoční nádivku a chutí se jí také podobá. Recept je určen těm, kteří se z jakéhokoli důvodu vyhýbají lepku a klasický houbovec z rohlíků si dopřát nemohou. Čerstvé houby se mohou nahradit houbami sušenými, jen jich stačí méně. V kuchařských rozpisech se uvádí přepočet 1:10, tzn. že 1 g sušených hub se rovná 10 g hub čerstvých.
Co je potřeba
- 300 g rýže
- 200 g uzeného masa
- 200 g čerstvých hub
- 2 vejce
- 500 ml mléka
- 250 ml uzeného vývaru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- pažitka
- 50 g másla
Krok 1
Houby očistěte a pokrájejte na plátky. Opékejte je na másle tak dlouho, dokud se neodpaří veškerá voda. Před dalším užitím je nechte vychladnout. Na houbovec volte směs tvrdších druhů hub.
Krok 2
V mléce rozvařte rýži na kaši. Mléko se částečně vstřebá a částečně odpaří, ke konci varu přidávejte po částech vývar. Výsledná hmota musí být velmi hustá, a proto nemusíte spotřebovat celé množství vývaru. Uvařenou kaši můžete rozmixovat, aby byla hladší.
Krok 3
Uzené maso nakrájejte na kostky a přidejte k dušeným houbám společně se dvěma žloutky a prolisovaným česnekem. Bílky prozatím odložte stranou. Vše promíchejte.
Krok 4
Studenou rýžovou kaši promíchejte s houbovou směsí a pažitkou nebo jinou zelenou natí. Osolte a okořeňte mletým pepřem podle chuti.
Krok 5
Nakonec do hmoty zapravte ušlehaný sníh ze 2 bílků. Rozetřete na pekáček vymazaný máslem a upečte při 200 °C. Délka pečení záleží na tom, jak vysokou vrstvu těsta budete mít. Houbovec podávejte nakrájený na kostky. Chutná dobře i studený.