Jak upéct listový koláč s cuketou, pórkem a žampiony | recept
Jak upéct listový koláč s cuketou, pórkem a žampiony | recept. Hromada zeleniny na listovém těstě. Přesně takto se dá jednoduše a výstižně popsat tento koláč. Kombinace svěží, chuťově sladěné zeleniny upečené na lehkém listovém těstě, které je potřené netradičně ochuceným smetanovým sýrem, je zárukou nejen dobré stravitelnosti, ale i neskutečného chuťového zážitku.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm.
- 1 balení listového těsta - již připraveného (vyváleného a zarolovaného - běžně k dostání v obchodech)
- 150 g čerstvého smetanového sýru (žervé)
- 2 lžíce medu
- 1 cuketa
- 1 menší pórek
- 6 žampionů
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvě drcený pepř
- sůl
Krok 1
Nejdříve očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Cukety na tenká kolečka, a to i se slupkou, pokud tedy není výrazně silná a tvrdá, žampiony a pórek na zhruba půlcentimetrové plátky.
Krok 2
V misce prošlehejte smetanový sýr s medem.
Krok 3
Z plátu listového těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.
Krok 4
Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečicím papírem. Ze zbytků těsta vytvarujte chybějící okraje.
Krok 5
Těsto potřete připraveným ochuceným smetanovým sýrem.
Krok 6
Nyní začněte vrstvit zeleninu. Hezky střídavě ji vyskládejte do kruhů. Pokud jsou některé kousky výrazně menší než ostatní (například kraje žampionů), dejte jich do „střídačky“ více.
Krok 7
Krásně vyzdobený koláč pokapejte citronovou šťávou, olivovým olejem a dle chuti osolte a opepřete.
Krok 8
Pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), přibližně 40 - 45 minut. Po upečení můžete koláč znovu pokapat dávkou citronové šťávy.
Krok 9
Po vychladnutí koláč plný dokonale zkombinovaných chutí krájejte na klínky a servírujte. Čiňte tak ale opatrně, listové těsto je opravdu tenké a uprostřed může být díky šťávě ze zeleniny mírně rozmočené.
Pokud máte rádi kopr, vřele doporučuji koláč po upečení ozdobit právě koprem. Postačí pár snítek, ale i ty dodají koláči neskutečný šmrnc.