Jak si doma připravit lahodný čokoládový termix | recept na jednoduchý dezert
Jak si doma připravit lahodný čokoládový termix | recept na jednoduchý dezert. Termix, úžasná tvarohovo-smetanová pochoutka různých příchutí, je stále v kurzu. Proč si ji tedy zcela jednoduše, bleskově a s minimem surovin nepřipravit doma? K tradičně nejoblíbenější variantě vám postačí smetana, tvaroh a tabulka čokolády. No a pravda, trochu trpělivosti při čekání, než v lednici zatuhne.
Co je potřeba
- 250 g tvarohu ve vaničce (volba tučnosti tvarohu záleží čistě na vás)
- 100 g čokolády na vaření (s minimálně 50 % kakaa)
- 250 ml 31% smetany ke šlehání
Krok 1
Smetanu ke šlehání nalijte do kastrůlku a za stálého míchání přiveďte k varu. Smetana musí obsahovat 31 % tuku a více.
Krok 2
Jakmile vzkypí, okamžitě odstavte z plotny a do horké smetany přidejte nahrubo nasekanou čokoládu.
Krok 3
Metličkou intenzivně míchejte do doby než se čokoláda zcela rozpustí a spojí se smetanou. Vydržte a míchejte, i když to zpočátku tak nevypadá, během chvilky se vše dokonale propojí v hladký a celistvý krém.
Krok 4
Do horkého čokoládového krému přidejte tvaroh a opět metličkou ručně prošlehejte. Tučnost tvarohu zvolte dle svého uvážení. Můžete opravdu použít jakýkoliv. Na výslednou konzistenci tučnost nemá vliv. Co se týče chuti, s tučným tvarohem bude termix samozřejmě lahodnější a smetanovější. Osobně jsem zvolila polotučný a výsledek byl excelentní.
Krok 5
Takto připravený termix rozlijte do misek, případně skleniček a dejte na několik hodin zatuhnout do lednice.
Krok 6
Poté si už můžete dokonalou domácí verzi čokoládového termixu naplno užít. A to ve větším množství než jen ve stále se zmenšující krabičce zakoupené v obchodě. Pokud se ale spokojíte s menším než připraveným množstvím, zbytek skladujte v lednici, kde vydrží 2-3 dny.
Čokoládovou chuť zvýrazníte přidáním tmavého kakaa či použitím vysokoprocentní hořké čokolády (70 % a více).
Z termixu velice snadno vytvoříte slavnostní dezert. Stačí v servírovací misce dozdobit ušlehanou šlehačkou, posypat oříšky, drobným ovocem či polít ovocným rozvarem.
A jedna excelentní vychytávka na závěr. Pokud s přípravou termixu přestanete před přidáním tvarohu, tedy jakmile metličkou čokoládu se smetanou spojíte v hladký krém, máte výbornou polevu. Následně ji můžete využít na ovocný či zmrzlinový pohár, lívance či palačinky. Lze ji také uskladnit v lednici, nechat zatuhnout a před dalším použitím pomalu rozehřát.