Jak upéct avokádové brownies | recept
Jak upéct avokádové brownies | recept. Tmavý, až černý moučník úžasně vláčné konzistence, protkaný hořkou čokoládou a kakaem, to je brownies. V tomto případně netradičně s avokádem, které zajistí, že tato luxusní dobrota bude ještě vláčnější než obvykle. Avokádo dokonale nahradí máslo a díky němu použijete opravdu nepatrné množství mouky. A pokud k doslazení použijete sirup místo cukru, máte hotovou fit verzi.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm
- 2 zralá avokáda
- 150 g čokolády na vaření
- 20 g másla
- 3 vejce
- 100 ml čekankového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 lžíce špaldové hladké mouky
- 50 g kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Krok 1
Ve vodní lázni nechejte pomalu rozpouštět čokoládu s máslem.
Krok 2
Do nádoby vhodné na mixování nebo přímo do mixéru vložte kousky opravdu zralých avokád, přidejte vajíčka, čekankový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Čekankový sirup můžete vyměnit i za jiné tekuté sladidlo. Chuťově ladí avokádový i datlový sirup a samozřejmě med.
Krok 3
Vše rozmixujte dohladka a přelijte do mísy.
Krok 4
Přidejte rozpuštěnou čokoládu.
Krok 5
Na závěr do směsi přimíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu.
Krok 6
Těsto rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 175 ˚C přibližně 25–35 minut (horkovzdušná trouba 160 °C 25 minut). Zde výrazně záleží na typu trouby. Ke konci pečení proto brownies kontrolujte píchnutím párátka. To ale, odlišně od jiných koláčů a buchet, nemůže být po vytažení z těsta suché. Měly by na něm uvíznout malé vlhké drobečky, které ovšem již nebarví. Povrch by měl být suchý a pružný na dotek.
Krok 7
Po vytažení z trouby nechejte zchladnout ve formě, postupně díky zbytkovému teplu zpevní do ideální konzistence.
Po vychladnutí a řádném zatuhnutí krájejte na obdélníčky, které jsou pro brownies typické. Podávejte jen tak, případně ozdobené šlehačkou.
A jeden skvělý tip: lžíci špaldové mouky nahraďte lžící mouky kokosové. A nemusíte mít obavy, brownies i tak drží krásně pohromadě.
Neměla jsem, vzhledem k množství těsta, odpovídající velikost hranaté formy. Pokud máte možnost, zvolte samozřejmě hranatou, aby brownies byly správné kostičky a ne koláč.