Jak připravit bůček asijských chutí a vůní | pikantní kořeněné maso
Jak připravit bůček asijských chutí a vůní | pikantní kořeněné maso. Recept na pikantní kořeněný bůček je zde! Návod na přípravu je inspirován asijskou kuchyní, ale věřte mi, oni Asiati moc dobře vědí, proč bůček tak často v kuchyni připravují. Kombinace voňavého koření a pikantního základu se zázvorem a česnekem totiž vytvoří neuvěřitelně rafinovanou chuť. Ta je navíc vyladěna typickou asijskou tmavou omáčkou zahuštěnou kukuřičným škrobem, v tomto případě z medu a sójové omáčky. Dohromady se šťavnatým bůčkem je to jednoduše dokonalé.
Co je potřeba
- 400 g vepřového bůčku bez kosti
- 1 lžíce oleje
Směs koření:
- ½ lžičky mletého badyánu
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
Do základu:
- 20 g čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
Na omáčku:
- 25 ml sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- dle potřeby vývar z bůčku
Krok 1
Z bůčku seřízněte kůži, nakrájejte jej na kostky o velikosti sousta a vařte v osolené vodě doměkka, přibližně 30–40 minut.
Krok 2
Mezitím, co se bůček vaří, si připravte směs koření. Do misky nasypte badyán, nové koření, zázvor a skořici.
Krok 3
Rovněž si připravte i základ na pánev, zázvor najemno nastrouhejte, česnek nakrájejte na plátky a jarní cibulku nasekejte.
Krok 4
V misce vidličkou prošlehejte sójovou omáčku, med a kukuřičný škrob. Budete tak mít připravený i základ na omáčku.
Krok 5
Nyní již uvařený a měkký bůček z hrnce vyjměte a osušte. Vývar nevylévejte, budete ho potřebovat pro následné podlévání.
Krok 6
Na oleji pak bůček opečte ze všech stran. Po opečení jej vyjměte.
Krok 7
Ve výpeku orestujte připravený zázvor, česnek a jarní cibulku.
Krok 8
Přidejte směs koření a za stálého míchání nechejte minutku rozvonět.
Krok 9
Poté přilijte prošlehaný základ na omáčku.
Krok 10
Jakmile začne omáčka vláčnět a houstnout, přisypte do pánve opečené kostky bůčku a promíchejte.
Krok 11
Téměř okamžitě podlijte vývarem a za občasného promíchání pár minut prohřejte. Množství vývaru volte dle svého uvážení. Já mám k rýži raději více omáčky, ač bůček je šťavnatý a tolik omáčky by ani k rýži nebylo třeba, ale přidala jsem dvě velké sběračky. Výsledná omáčka měla i tak díky škrobu ideální konzistenci. V případě, že budete bůček podávat jen s pečivem, vývaru rozhodně tolik nepřidávejte.
Bůček na talíři posypte nasekanou jarní cibulkou či sezamem. Podávejte nejlépe s jasmínovou rýži, ovšem vychutnáte si ho i jen tak s pečivem.
A na závěr přináším dva tipy pro ty, kteří mají rádi ostřejší jídla. Pokud chcete pokrmu dodat grády, přidejte do omáčky nasekanou čerstvou čili papričku, nejlépe až v závěru vaření, ale zvýraznit můžete i přílohu, tedy pokud servírujete jasmínovou rýži. Do té můžete při vaření přidat plátky zázvoru (ideálně v poměru 2 hrnky rýže a 3 plátky zázvoru). Je to maličkost, která ale s chutí udělá divy.