Jak připravit cuketový dip s tahini pastou | netradiční recept
Jak připravit cuketový dip s tahini pastou | netradiční recept. Aneb jak z nevýrazné cukety vytvořit dip plný chutí a vůní. Barevně, i přes veškerou snahu, nedocílíte zrovna zázraku, ale chuťově to je doslova hitparáda. Pomůže vám v tom vychytané spojení voňavého koření, tahini pasty, česneku a citronové šťávy.
Co je potřeba
- 1 kg zelených cuket
- olivový olej na potření
- 1–2 stroužky česneku
- 2 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
- šťáva z ½ citronu
- ½–1 kelímek bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
- sůl, pepř k dochucení
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušeného koriandru
- 1 lžíce drceného římského kmínu
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce sezamu
Krok 1
Cuketu i se slupkou nakrájejte na větší kousky. Podle velikosti samotné cukety zvolte půlkolečka nebo čtvrtky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete olivovým olejem.
Krok 2
Takto připravenou cuketu pečte v předem vyhřáté troubě při 220 °C přibližně 20-30 minut, ideálně zvolte funkci gril. Během pečení cukety jednou obraťte. Následně nechejte vychladnout.
Krok 3
Mezitím si v misce připravte mix koření – jednoduše smíchejte tymián, koriandr, římský kmín, sezam a sůl. Množství koření se může zdát poměrně velké, ale opravdu to tak je. Koření dávejte po velkých lžících, cuketa ho potřebuje.
Krok 4
Vychladlou opečenou cuketu přemístěte do nádoby vhodné k mixování či přímo do mixéru a společně s připraveným kořením ji rozmixujte.
Krok 5
Nakonec přidejte tahini pastu, jogurt, prolisované stroužky česneku, citronovou šťávu a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Množství jogurtu volte dle situace. Pokud chcete dip podávat k namáčení, pak je lepší řidší konzistence a jogurtu přidejte více. Pokud máte chuť spíše na pomazánku, dejte jogurtu méně.
Hotový dip nechejte vychladit v lednici, kde se zároveň i krásně proleží. Podávejte jemně zakápnuté olivovým olejem, případně posypané sezamem či kořením.
Již samotné přidané koření a uvedené ingredience udělají s cuketou zázraky, ovšem pokud byste rádi ještě trochu vyšší level, na závěr do dipu přidejte čili vločky. Dip bude pikantnější i barevně lépe vypadat. Povýšení chuti docílíte i drobností. Zkuste třeba před pečením cuketu potřít prolisovaným česnekem.
Jedno doporučení na závěr. K mixování cukety použijte raději mixér, je uzavíratelný. Cuketa obsahuje velké množství vody a při mixování v otevřené nádobě šťáva stříká všude kolem.