Jak připravit mandlový likér | recept na domácí likér
Jak připravit mandlový likér | recept na domácí likér. Další z řady těch božských, sladkých a lahodných likérů s alkoholem. Aneb „babské pití“ ke kafíčku. Tentokrát v mandlovém pojetí s pudinkovým základem.
Co je potřeba
- 1 sáček pudinku s mandlovo příchutí
- 700 ml polotučného mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 plechovky karamelového Salka
- 500 ml rumu
- 1 lžička mandlového aroma
Krok 1
V kastrůlku rozmíchejte mléko s pudinkovým práškem a cukrem.
Krok 2
Za stálého míchání uvařte z uvedených ingrediencí řidší pudink. Ten nechejte za občasného zamíchání vychladnout. Občasné promíchání pudinku při chladnutí pomůže nejen rychlejšímu chladnutí, ale i tomu, aby se na pudinku neutvořil škraloup. Pokud se přece jen utvoří, hravě si s ním poradíte při následném použití šlehače.
Krok 3
Do vychladlého pudinku přidejte obě karamelová salka a vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem dohladka. Šlehejte nejdříve na mírné otáčky, a po základním zapracování karamelového salka do pudinku, otáčky zvyšte na nejvyšší stupeň.
Krok 4
Hladký pudinkový krém zřeďte rumem a přidejte i mandlové aroma. Směs opět asi minutu šlehejte na nejvyšší otáčky. Poté likér přelijte do sklenic a uchovávejte v lednici.
Mandlový likér můžete chutí i vůní ještě o příčku povýšit, pokud místo klasického rumu použijete rum mandlový z edice Božkov speciálů a při přípravě pudinku přisypete třtinový cukr místo krupicového. Ten bude lépe spolupracovat s karamelovou složkou této lahody, a to karamelovým salkem.
Karamelové salko je běžně k dostání v obchodech, můžete si ho ale jednoduše připravit i doma. Plechovku Salka (zahuštěné slazené plnotučné mléko) dejte do hrnce, zalijte vodou (je nutné, aby plechovka byla neustále ponořená) a vařte 1,5 – 2 hodiny. Před otevření nechejte plechovku řádně vychladnout.