Jak ukoulet čokoládové lanýžové kuličky | recept
Jak ukoulet čokoládové lanýžové kuličky | recept. Lanýžky, pralinky či truffles, každopádně vždy luxusně krémová a čokoládová dokonalost. Jinak tomu není ani v tomto případě. Nálož hořké čokolády v kombinaci s máslem, cukrem, kakaem a trochou alkoholu vytvoří příjemně sladkou záležitost, která potěší chuťové pohárky. Tyto domácí pralinky mohou být i luxusním jedlým dárkem.
Co je potřeba
Z uvedeného množství je přibližně 40 kuliček
- 250 g čokolády na vaření
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce tmavého kakaa
- 1–2 lžíce rumu – dle hustoty
- tmavé kakao, Granko či cukr na obalení
Krok 1
Ve větší míse utřete do pěny povolené máslo s cukrem.
Krok 2
Do sladké máslové pěny přidejte najemno nastrouhanou čokoládu, kakao a rum. Množství rumu volte dle hustoty.
Krok 3
Vše dohromady důkladně propracujte do kompaktní, krásně tvarovatelné a držící hmoty. Dejte do lednice mírně zatuhnout.
Krok 4
Následně tvořte v dlaních kuličky a obalujte je ve vybrané ingredienci. Já zvolila Granko a některé kuličky nechala jen tak, bez obalení. Pokud tvoříte kuličky coby jedlý dárek, krásně vypadá, když kuličky namixujete a některé obalíte v Granku, jiné ve tmavém kakau a další zase v cukru. Výborná je i skořice promíchaná s cukrem.
Hotové kuličky skladujte v chladničce.
Čokoládu na vaření lze zaměnit za mléčnou, milovníci hořké chuti sáhnou po čokoládě s vysokým procentem kakaa. Lanýžky můžete místo rumem ozvláštnit přidáním brandy či whisky.