Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari
Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari. Kari, a především to z luštěnin, je často vnímáno jako pokrm ostré chuti, neurčitého vzhledu, z nespecifických surovin. Zavedený mýtus je ale dokonale vyvrácen právě tímto kari z čočky Beluga. Ta se při vaření nerozvaří a z kari tak nevznikne nevzhledná kaše. Potěcha oka je tedy zajištěna a potěšeny budou i chuťové pohárky, které nebudou sežehnuty extrémní pálivostí, ale mile překvapeny příjemně pikantní, krémovou chutí.
Co je potřeba
Uvedené množství vystačí na 2 porce
- 125 g černé čočky Beluga
- 1 plechovka drcených rajčat
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 150 ml kokosového mléka na zjemnění
- 1 lžíce oleje
- 1 větší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky mletého římského kmínu (lze i 1 lžička mletého a 1 lžička celého)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžičky Garam Masaly
Krok 1
Ve větším hrnci na oleji dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli.
Krok 2
Přisypte třtinový cukr a nechejte zkaramelizovat.
Krok 3
Do zkaramelizované cibule přidejte veškeré koření. Tedy římský kmín, kurkumu, mletý koriandr a Garam Masalu. Rovněž přidejte prolisované stroužky česneku a najemno nastrouhaný zázvor. Směs nechejte rozvonět.
Krok 4
Nyní přisypte černou čočku, kterou jen párkrát promíchejte se základem v hrnci.
Krok 5
Přilijte drcená rajčata z plechovky a prohřejte.
Krok 6
Zalijte vývarem a vařte na mírném ohni doměkka, přibližně 40 minut. Občas promíchejte. V případě, že by se tekutina příliš vyvařila a čočka by ještě nebyla měkká, přilijte další vývar či vodu a dále duste.
Krok 7
Na závěr zjemněte kokosovým mlékem a lehce pár minut společně prohřejte. Případně dochuťte solí či pepřem.
Krok 8
Báječně vonící i vypadající kari servírujte s jasmínovou rýží, bulgurem či kuskusem. Ovšem nejvíce se mi jako příloha osvědčila čerstvá bageta či rozpečený toast. Ideální je na talíři kari dozdobit čerstvým koriandrem.
- Pro zdatnější jedince s vytrénovanými chuťovými pohárky je tip nasnadě. Pořádné grády dodá kari červená kari pasta, jakákoliv čili omáčka či přímo nakrájená čili paprička.
- Ba naopak, pokud máte raději ještě jemnější záležitosti, na úplný závěr, až po prohřátí s kokosovým mlékem, do kari vmíchejte Vám odpovídající množství smetanového žervé.