Jak připravit měkké čokoládové karamelky | recept na fudge
Jak připravit měkké čokoládové karamelky | recept na fudge. Za tento recept děkuji jedné studentce v Americe, které se v roce 1889 nepovedl karamel a vznikla jí pouze hmota, kterou nazvala fudge. No, pouze hmota … fudge je přímo luxusní hmota. Sladká, měkká a vláčná, v tomto případě vyladěná kvalitní čokoládou, špetkou skořice a mandlemi. To vše ve spojení s kondenzovaným mlékem a máslem vytvoří laskominu přímo neuvěřitelnou.
Co je potřeba
- 400 g čokolády na vaření (nejméně s 50 % kakaa)
- 1 plechovka kondenzovaného zahuštěného slazeného mléka
- 100 g másla
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g nasekaných mandlí na posypání
Krok 1
Čokoládu s máslem společně rozpusťte ve vodní lázni.
Krok 2
Tekutou čokoládu přilijte do mísy ke kondenzovanému mléku a současně ochuťte skořicí a vanilkovým extraktem. Směs důkladně promíchejte.
Krok 3
Vláčnou polotekutou hmotu přelijte do formy či pekáčku vyloženého alobalem, případně pečicím papírem. Posypte nasekanými mandlemi. Ty dlaní jemně přimáčkněte, aby při následném krájení neodpadávaly.
Krok 4
Fudge uložte do lednice vychladit, nejlépe přes noc. Pak už jen nakrájejte ostrým nožem na kostičky o velikosti přibližně 2 x 2 cm. Čokoládovo-karamelovou lahůdku uchovávejte v lednici, kde vydrží i měsíc.
Tuto úžasnou sladkou, měkkou a vláčnou čokoládovou karamelku můžete místo mandlí posypat například nasekanými lískovými oříšky nebo pistáciemi. A pokud vezmete do ruky cukrářské zdobení se zimními motivy, rázem máte dokonalou záležitost na vánoční stůl.