Jak upéct nekynutý podmáslový chlebíček s řepou a balkánským sýrem | recept bez droždí
Jak upéct nekynutý podmáslový chlebíček s řepou a balkánským sýrem | recept bez droždí. Spojení jemně nasládlé červené řepy se slaným sýrem funguje opravdu kdekoliv a v čemkoliv. Jak samostatně ve své pečené podobě, tak v syrovém stavu zakomponované například do salátu. Není se tedy co divit, když se tato dvojka sebevědomě vetře i do přízně chleba. Svou přítomností zajistí naprosto chuťově dokonalý a vláčný kus pečiva, který si vystačí v podstatě sám o sobě, bez nutnosti dalších propriet k podávání.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 11 cm x 21 cm (menší srnčí hřbet).
- 120 g červené řepy
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 180 ml podmáslí
- 100 g balkánského sýru
- 2 jarní cibulky
+ jakákoliv semínka na posypání (slunečnicová, lněná, dýňová…)
Krok 1
Nejprve si připravte červenou řepu s balkánským sýrem. Řepu oškrábejte a nastrouhejte nahrubo, rovněž i sýr nahrubo nastrouhejte. Z řepy pak opravdu důkladně vymačkejte přebytečnou šťávu. Je potřeba, aby při přidávání do těsta byla řepa opravdu suchá a chlebíček nenaředila. Pro recept můžete zvolit jak řepu syrovou, tak méně pracnou variantu v podobě zakoupené řepy vakuově balené, předvařené. Na výsledek to nemá vliv.
Krok 2
Ve větší míse vařečkou řádně promíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a podmáslí.
Krok 3
Do vzniklého těsta, nejlépe rukou, zapracujte vysušenou řepu, sýr a nakrájené jarní cibulky. Jedině rukou totiž docílíte toho, aby se řepa dokonale s těstem promíchala a upečený chlebíček byl krásně mramorovaný.
Krok 4
Ochucené těsto přeneste do formy vyložené pečicím papírem a posypte Vámi zvolenými semínky.
Krok 5
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C , 40-45 minut dozlatova. Zcela určitě po této době učiňte test se špejlí a zapíchněte ji do středu chlebíčku. Pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo, i když ne zcela. Nyní musíte vydržet až chlebíček zchladne.
Krok 6
Pak můžete do voňavého a vláčného chlebíčku s opečenou kůrkou zakrojit nůž a potěšit se pohledem na vytvořené mramorování, ale především potěšit své chuťové buňky. Podmáslový chlebíček je skvělý jak hned po upečení, tak klidně i následující den, kdy se proleží a více zvláční. Chuťově je dokonalý sám o sobě, lze ho tedy podávat samotný či namazaný neochuceným žervé.
- A na závěr pár tipů na jemné obměny chlebíčku, o které Vás prostě nemohu ochudit.
- Neváhejte a do chlebíčku přidejte jeden nebo dva stroužky česneku, úžasně podpoří spojení řepy se sýrem.
- Pro voňavější a jemnější variantu vyměňte jarní cibulku za čerstvou bylinku, nejlépe aromatičtějšího rázu, jakou je například rozmarýn či tymián.
- A co se týče sýru, chlebíček je úžasný i s kozím sýrem či sýrem Feta.