Jak upéct sladký bramborový koláč | moučník z bramborového těsta
Jak upéct sladký bramborový koláč | moučník z bramborového těsta. Až ochutnáte tyto řezy z bramborového těsta, budete překvapeni. Většina moučníků z brambor je z tužšího, i když křehkého těsta. Dezert podle následujícího receptu je jiný, vláčný a šťavnatý. Jeho příprava je rychlá a není nijak složitá. Do těsta se nepřidává žádný tuk, není to chyba v rozpisu. V původní receptuře jsou doporučovány lískové oříšky, nahradila jsem je vlašskými ořechy. Jaké si vyberete vy, záleží jen na vašem rozhodnutí. Já mohu s klidným srdcem doporučit oba druhy.
Co je potřeba
- 400 g vařených brambor
- 5 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g hrubé krupice
- 1 kypřicí prášek na pečení
- 50 g hrubě sekaných ořechů
Krok 1
Oddělte bílky a žloutky z 5 vajec. Bílky prozatím odložte stranou. K žloutkům přisypejte odvážené množství cukru a vyšlehejte hustou směs.
Krok 2
Studené uvařené brambory rozstrouhejte na jemné nudličky. Vmíchejte je do žloutkové směsi společně s vanilkovým cukrem.
Krok 3
Ořechy nahrubo rozdrťte, promíchejte krupici s kypřicím práškem a část zapravte do směsi žloutků a cukru. Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh. Po částech ho přidávejte k těstu (střídavě se zbylou sypkou směsí). Těsto se sněhem se musí míchat opatrně, jen nadzvedávat a lehce otáčet. Při prudkém míchání by sníh klesl a hotový koláč by nebyl tak nadýchaný.
Krok 4
Vymíchané těsto rozetřete na plech s vyšším okrajem. Plech potřete tukem a vysypte krupicí, jemnou strouhankou, moukou nebo mletými ořechy. Použijete-li pečicí papír, plech nemusíte vymazávat ničím. Pečte při 180 °C zhruba 35 minut. Po upečení potřete povrch moučníku pikantním džemem, polijte čokoládou a ozdobte ořechem. Koláč také můžete podávat jen posypaný moučkovým cukrem.