Jak upéct svěží limetkový cheesecake | recept na dokonalý domácí cheesecake
Jak upéct svěží limetkový cheesecake | recept na dokonalý domácí cheesecake. Je až neuvěřitelné, jaké divy dokáže ta malá, zelená, kyselá věc zvaná limetka. No, divy takové, že obyčejný, základní cheesecake pozvedne do nebeských výšin a zajistí Vám, promiňte mi to označení, „nebe v hubě“. Svěží a úžasně voňavé.
Co je potřeba
Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm.
Korpus:
- 200 g klasických máslových sušenek
- 100 g másla
Náplň:
- 400 g krémového sýru (pro cheesecake typická Philadelphia, ale i obyčejné pomazánkové máslo či žervé)
- 200 g tučné zakysané smetany
- 80 g třtinového cukru
- 4 vajíčka
- kůra i šťáva z 1 velké limetky (či 2 menších)
Krok 1
Máslové sušenky rozmixujte či nadrťte najemno v sáčku válečkem a smíchejte je s rozpuštěným máslem.
Krok 2
Máslovou drobenku rukou natlačte (upěchujte) do vymazané, či pečícím papírem vyložené formy a dejte na chvilku chladit do lednice. Druhou možností je takto připravený korpus jemně předpéct v troubě vyhřáté na 180 °C. Postačí 10–15 minut. Výsledný cheesecake pak bude mít příjemně křupavější základ.
Krok 3
Nyní ve větší míse prošlehejte vajíčka s třtinovým cukrem.
Krok 4
V druhé míse vymíchejte dohladka zakysanou smetanu s krémovým sýrem (já zvolila kombinaci pomazánkového másla a žervé).
Krok 5
Do smetanového krému přidejte šťávu i najemno nastrouhanou kůru z limetky. Zde doporučuji ideální kombinaci, a to šťávu z jedné limetky a úžasně voňavou kůru ze dvou limetek.
Krok 6
Ochucený smetanový krém přidejte do mísy k prošlehaným vajíčkům s cukrem a vše dohromady promíchejte.
Krok 7
Nakonec krém navrstvěte na korpus (ať už vychlazený, či předpečený).
Krok 8
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C, přibližně 50–55 minut. Cheesecake je akorát upečený, když je malinko třaslavý, ale povrch je pevný a pružný na dotek. Po vytažení z trouby ho nechte ve formě vychladnout, pak dejte řádně zatuhnout do lednice.
Krok 9
Krásně proleželý a vychlazený cheesecake nakrájejte na klínky a užívejte si to zmiňované „nebe v hubě“.
- Stejně svěží, úžasně voňavý a luxusní cheesecake vytvoříte zakomponováním kůry a šťávy z citronu, ovšem velice chuťově výrazný je i pomeranč. V případě, že se rozhodnete pro pomeranč, nepřidávejte šťávu z celého plodu, náplň by byla příliš řídká.