Jak zapéct brambory s vejci, špenátem a sýrem | recept z jedné pánve
Jak zapéct brambory s vejci, špenátem a sýrem | recept z jedné pánve. Recept na zapečené brambory se špenátem, vejci a sýrem je určen nejen vegetariánům. Pokrm je vydatný a dobře nasytí i bez masa. Výhodou je, že k přípravě stačí minimum nádobí a kuchyňských pomůcek. Čerstvé špenátové listy se mohou teď na jaře nahradit mladými vrcholky kopřiv, ředkvičkovými listy, mladou bršlicí a jinými bylinkami. To jen tak na okraj pro kuchyňské experimentátory. Nám ostatním plně postačí špenát ze zahrádky nebo obchodu.
Co je potřeba
- 8 ks velkých brambor
- 300 g špenátových listů
- 6 vajec
- trochu mléka nebo smetany
- máslo na vymazání misky
- sůl
- mletý pepř
- trochu sušeného mletého zázvoru
- volitelně česnek
- 100 g tvrdého sýru
Krok 1
Uvařené brambory nakrájejte na stejně silné plátky a rozložte je na dno a boky pekáčku. Pekáček předem potřete rozpuštěným máslem. Brambory osolte.
Krok 2
Špenátové listy přeberte, odstraňte poškozené listy a zkraťte řapíky. Omyjte pod proudem vody a nechte důkladně okapat. Listy zbavené vody rozprostřete na brambory a posypte mletým pepřem a zázvorem. Podle chuti můžete okořenit rozetřenými stroužky česneku.
Krok 3
Na vrstvu špenátu položte plátky ze čtyř vajec uvařených natvrdo. Vejce osolte a zakryjte zbylými bramborami.
Krok 4
V malém množství mléka nebo smetany rozšlehejte 2 vejce se solí. Zalijte jimi obsah pekáčku a povrch posypte strouhaným sýrem. Nechte zapéct při 200 °C dozlatova. Hotový pokrm před krájením nechte chvilku zchladnout, porce se pak nebudou rozpadat, zachovají si tvar.