Jak usmažit bramboráky s houbami | bezkonkurenční, ještě lepší bramboráky
Jak usmažit bramboráky s houbami | bezkonkurenční, ještě lepší bramboráky. Houbové bramboráky (u nás na Plzeňsku vošouchy) jsou obměnou klasických s uzeninou. Na přípravu se hodí veškeré druhy jedlých tvrdých hub. Patříte-li ke zkušenějším houbařům a objevíte-li jednu z prvních jarních hub Čirůvku májovku, neváhejte! Tato houba je obzvlášť vhodná a v tomto pokrmu je vynikající. Nebojte se její zvláštní a někomu nepříjemné vůně, při tepelné úpravě zmizí.
Co je potřeba
- 800 g brambor
- 500 g tvrdších druhů hub
- 2 vejce
- 2 lžíce polohrubé mouky
- trochu mléka na rozředění
- česnek podle uvážení (pažitka)
- sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- majoránka
- olej
Krok 1
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Plátky osmahněte na tuku, houby nejprve uvolní tekutinu - tu je třeba nechat odpařit. Pak přidejte kmín a houby lehce opečte dorůžova.
Krok 2
Ke studeným houbám přimíchejte rozetřený česnek v množství podle vašeho uvážení. Někteří česnek ve spojení s houbami těžko snášejí, mám vyzkoušeno, že čerstvá pažitka nezpůsobuje potíže a chutí se česneku vyrovná. Musí jí být ale trochu více (viz obr.).
Krok 3
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemné nudličky. Slijte vodu, která se z nich uvolní. Brambory na vošouchy se správně strouhají na struhadle s „hvězdičkami“, ale já si práci usnadňuji a myslím, že rozdíl není patrný.
Krok 4
Do misky k nastrouhaným bramborům přidejte houby s česnekem (pažitkou), mouku, sůl, pepř, vejce, majoránku a vymíchejte těsto. Podle potřeby ho zřeďte mlékem.
Krok 5
Bramborové těsto rozetřete na pánev s rozpáleným tukem a opečte z obou stran dozlatova. Podávejte samotné nebo posypané strouhaným sýrem a dozdobené zeleninou.