Jak na rolované lilkové jednohubky s náplní | recept
Jak na rolované lilkové jednohubky s náplní | recept. Jednohubky bez pečiva! Sen těch, kteří se s pečivem zrovna nepřátelí. A upřímně, po ochutnání sen všech. Něco tak dobrého, zajímavého a netradičního, pečivo jednoduše nepotřebuje. Nápadité jednohubky, jejichž základem je pečený lilek, si vystačí samy o sobě. Tedy jen s podporou krémové náplně s výraznými sušenými rajčaty a jarní cibulkou. A vlastně ještě s něčím – párátkem k podávání.
Co je potřeba
Uvedené množství vystačí přibližně na 15–20 jednohubek
- 3 lilky
- 150 g žervé (lučina, pomazánkové máslo, jakýkoliv krémový sýr)
- 5–7 kusů rajčat naložených v oleji
- 2 jarní cibulky (lze i hrst nasekané pažitky)
- olivový olej na potření lilků
- sůl, pepř dle chuti
Krok 1
Lilky nakrájejte na přibližně centimetrové plátky, položte je na plech vyložený pečicím papírem, pomašlujte z obou stran olivovým olejem a pečte v troubě při 220 °C dozlatova, cca 40 minut. Lilky můžete dle chuti před pečením posypat čerstvě namletým pepřem.
Krok 2
Po upečení nechejte lilky vychladnout.
Krok 3
V mezidobí si připravte krémovou náplň. V misce spolu promíchejte žervé, nadrobno nakrájená sušená rajčata a rovněž nadrobno nakrájenou jarní cibulku či pažitku. Dle chuti osolte, opepřete.
Krok 4
Na okraj vychladlého plátku lilku naneste lžičku náplně a zarolujte.
Krok 5
Poté spíchněte párátkem, aby i při servírování roličky držely pohromadě.
Krok 6
Netypické rolované jednohubky podávejte vychlazené, například posypané zbylou jarní cibulkou. Ovšem velice mile překvapena a řekla bych chuťově ještě více potěšena jsem byla v případě jejich jemného ohřátí v mikrovlnné troubě. Chutě se daleko více propojí a ač jsem k této formě podávání byla značně skeptická, a to vzhledem k představě ohřáté krémové náplně, po ochutnání jsem naprosto změnila názor a jinak si je už v podstatě nedovedu představit.