Jak uvařit takzvané francouzské lečo aneb Ratatouille | recept francouzské kuchyně
Jak uvařit takzvané francouzské lečo aneb Ratatouille | recept francouzské kuchyně. Stále mně není známo, proč má pokrm tak snadný na přípravu tak složitý název. Naopak známým faktem je, že tato francouzská verze leča je vyhlášenou specialitou. Aby těch proměnných nebylo málo, přidám další neznámou – jak z obyčejné míchané zeleniny vznikne tak excelentní výsledek s ideální konzistencí a chutí. Je to pomalým dušením ve vlastní šťávě? Přidáním notné dávky bylinek s kořením? Pravděpodobně ano, rovnice vyjde! Výsledkem je ratatouille.
Co je potřeba
- 1 lilek
- 2 cukety (lze použít zelenou i žlutou)
- 2 červené papriky
- 1 žlutá paprika
- 3 červené cibule
- 2 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- olivový olej na opékání zeleniny
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 větvičky rozmarýnu
- 3 bobkové listy
- 2 hvězdičky badyánu
- 3 lžíce agávového sirupu
- 60 ml octa balsamico
Krok 1
Veškerou uvedenou zeleninu očistěte a patřičně nakrájejte – lilek a rajčata na kostky, cibuli a papriku na proužky, česnek na plátky a cuketu na větší kostky či půlkolečka. Nakrájenou cuketu a česnek si připravte na samostatný talíř, do hrnce se nebudou přidávat společně s ostatní zeleninou, ale později. Stačí jim kratší čas pro změknutí.
Krok 2
Ve větším hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm připravený lilek. Jakmile zezlátne a začne se jemně přichytávat na dno hrnce, přidejte k němu rajčata, papriky a cibuli. Společně 5 minut duste, nechte zeleninu zavadnout. Teprve pak přidejte cuketu s česnekem. Znovu několik minut poduste.
Krok 3
Nyní do hrnce přilijte drcená rajčata a současně nasypte koření a bylinky – badyán, bobkový list a lístky rozmarýnu a tymiánu. Vše dohromady, za občasného míchání, pomalu duste. Zelenina pustí šťávu. Nemáte-li dostatečně štavnatá rajčata, možná bude potřeba směs podlít malým množstvím vody.
Krok 4
V kastrůlku smíchejte agávový sirup s balsamikovým octem. Agávový sirup můžete nahradit sirupem javorovým, případně datlovým. Za stálého míchání zprudka několik minut vařte, tekutinu byste měli zredukovat přibližně na poloviční objem. Směs vlijte do hrnce k podušené zelenině a 10 minut prohřívejte. Na závěr nezapomeňte vyndat badyán s bobkovým listem.
Krok 5
Příjemně vonící ratatouille můžete podávat teplé i studené, jako předkrm či hlavní jídlo. Jako přílohu můžete zvolit rýži, opečené brambory i polentu. Pokrm servírujte samostatně, s plátkem kuřecího masa nebo s rybou. Nám nejvíce chutná teplé s čerstvou francouzskou bagetou.
- Uvedené návrhy příloh k této francouzské dobrotě jsou v naší kuchyní běžné a známé. Jen u polenty můžete váhat jak na ni. Přijměte jeden tip: 100 g instatní polenty opatrně vsypte do 600 ml vroucí osolené vody a za stálého míchání vařte přibližně 5 minut do zhoustnutí. Na závěr vmíchejte lžíci oleje (másla) na zjemnění a kaši v nižší vrstvě (1,5-2 cm) vlijte do formy nebo pekáčku, dejte do chladu ztuhnout. Řádně ztuhlou polentu nakrájejte na větší kostky a ty zprudka opečte na pánvi, grilu nebo v troubě. Při opékání v pánvi dejte pozor při obracení. Polenta musí být dobře opečená, pak se snadno obrátí a nepotrhá se.