Jak upéct listový koláč s oříškovým krémem a rebarborou | nejlepší recept
Jak upéct listový koláč s oříškovým krémem a rebarborou | nejlepší recept. Na zahrádkách v těchto dnech hraje prim rebarbora. A v tomto receptu přímo první housle. Spolu s dalšími přizvukujícími kolegy v podobě oříšků, cukru, pomeranče a vanilky vytvoří famózní, ne zcela klasický, symfonický orchestr, kterému to ale ladí nadmíru dokonale.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
Na rebarborovou směs:
- 300 g rebarbory
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 3 lžíce pomerančové šťávy (odpovídá přibližně půlce pomeranče)
- 3 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na oříškový krém:
- 100 g oříšků (jakýchkoliv)
- 75 g krupicového cukru
- 75 g másla
- 30 g špaldové mouky
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce rumu, brandy či jakékoliv pálenky
Krok 1
Nejprve si připravte rebarborovou směs, aby se během dalších příprav hezky proležela. Očištěnou a na menší kousky nakrájenou rebarboru dobře promíchejte v misce s pomerančovou šťávou, kůrou, cukrem a vanilkovým extraktem.
Krok 2
Dále spolu rozmixujte oříšky a cukr. Pokud se Vám podaří rozmixovat je téměř na pastu, jedině dobře.
Krok 3
Vzniklou sladkou oříškovou pastu promíchejte se změklým máslem, moukou, vanilkovým extraktem a rumem, či jiným alkoholem. Vše společně utřete do poměrně tuhé kompaktní hmoty.
Krok 4
Z plátu listového těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mně koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.
Krok 5
Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečicím papírem. Ze zbytků těsta dotvořte chybějící okraje.
Krok 6
Na těsto rozetřete oříškovou náplň.
Krok 7
Na náplň rovnoměrně rozprostřete připravenou rebarboru, ze které slijte přebytečnou šťávu.
Krok 8
Takto připravený koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) přibližně 45 min.
Krok 9
Po vychladnutí koláč nakrájejte na klínky a nechte se okouzlit úžasnou symfonií chutí a vůní.
- Koláč můžete upéct rovněž z křehkého těsta z 1 hrnku hladké mouky, 1 lžíce krupicového cukru, ½ lžičky soli, 120 g studeného másla a 2 lžic studené vody. Z uvedených ingrediencí bez vody vypracujte drobenku. Na závěr přidejte studenou vodu a dotvořte hladké těsto. Před vyválením těsto nechte alespoň půl hodinky v chladu.