Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept
Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept. Dnešní pokrm pochází ze staročeské kuchyně a je v jedné z nejstarších českých kuchařek, vydané Pavlem Severinem z Kapí Hory. V knize z r.1535 jsou 4 houbové recepty a tento je první. Houbové šišky autor doporučuje vařit z hříbků, smržů nebo špiček. A protože se špičce obecné letos mimořádně daří, hned jsem recept vyzkoušela. Myslím si, že i vám zachutná.
Co je potřeba
- 500 g špičky obecné
- 80 g másla
- 140 g hladké mouky
- 2 vejce
- 250 ml sladké smetany
- petrželová nať (šalvěj)
- pepř
- sůl
- šafrán
Krok 1
Špičku obecnou hledejte na loukách nebo okrajích cest. Její výskyt vám často prozradí zbarvení trávy. Na místech, kde špička roste, je výrazně tmavší. Navíc houbička často roste v tzv. čarovných kruzích. Naučte se tuto drobnou a výbornou houbu znát. V bramboračce je nepřekonatelná. Sbírají se hlavičky jen s malým kouskem pružného třeně.
Krok 2
Houbičky doma přeberte, promyjte pod tekoucí studenou vodou a vložte je na rozehřáté máslo. Špičky pustí vodu, tu odpařte. Rychleji to půjde, když budete houby míchat při prudkém varu. Před dalším krokem nechte špičky vychladnout.
Krok 3
Pokud jsou kloboučky hub větší, nasekejte je na menší části. Drobné kloboučky krájet nemusíte. Houby osolte, okořeňte pepřem a zelenou petrželkou (šalvějí), přidejte vejce, mouku a ze směsi tvořte malé šištičky. Šišky (velké asi jako čevabčiči) opečte na másle.
Krok 4
Šišky se na talíři přelijí bílou omáčkou. Tu připravíte takto: na másle zpěňte hladkou mouku, zřeďte sladkou smetanou nebo mlékem, okořeňte šafránem a osolte. Na omáčku neuvádím přesný rozpis ingrediencí, je velmi snadná a zvládne ji každý. Jako příloha k tomuto jídlu se podle dnešních zvyklostí nejlépe hodí kynutý knedlík.