Jak upéct smrkový (borovicový) dort | recept
Jak upéct smrkový (borovicový) dort | recept. Právě teď můžete vyzkoušet moučník z čokoládového těsta s přídavkem mladých výhonků smrku. Vzhledem k letošnímu chladnějšímu počasí jsou ještě stále k dispozici. Těsto s přídavkem mladého jehličí získá jemnou kořeněnou chuť, která se výtečně snoubí s kakaem. Smrkové výhonky lze zaměnit za samčí šištice borovice, avšak počítejte s tím, že moučník bude mít výraznější pryskyřičnou chuť. Z těsta lze upéct korpus na dort, bábovku nebo řezy.
Co je potřeba
Suroviny odměřujte ve čtvrtlitrovém hrnku
- 3 hrnky hladké (pohankové) mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku kakaového prášku
- 2 lžičky sody nebo prášku do pečiva
- 1/2 – 2/3 hrnku oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 500 ml mléka (vody, šťávy, džusu, sojového mléka)
- 2 hrsti nasekaných výhonků smrku nebo kuliček ze samčího květenství borovice
- mouka a tuk na formu
Krok 1
Na vycházce v čistém, exhalacemi nezatíženém prostředí natrhejte mladé smrkové výhonky nebo květenství borovice.Výhonky musejí být mladé, ještě měkké. Borovicové květenství ještě nerozvinuté, nesmí se z něj uvolňovat pyl (prášit). Pečlivě je opláchněte ve studené vodě, jehlice nasekejte nadrobno a borovicové květenství (kuličky) sdrhněte ze stopky uprostřed.
Krok 2
Sypké suroviny promíchejte s výhonky. Můžete kombinovat borovici se smrkem, nebo péct moučník jen z jednoho druhu. Já s oblibou používám černé kakao a proto kypřím sodou. Pečete-li s klasickým kakaem, můžete kypřit práškem na pečení.
Krok 3
Do jiné misky vlijte mléko nebo tekutinu dle vlastního výběru. Přidejte olej a smíchejte se sypkou směsí. Nakonec rozmíchejte v těstě citronovou šťávu.
Krok 4
Hotové těsto vystačí na plech 20 × 30 cm. Plech nebo formu předem vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Nalijte těsto a povrch uhlaďte stěrkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte přibližně 25 – 30 minut. Vytažená špejle (předtím zapíchnutá do těsta) musí zůstat suchá.
Krok 5
Upečený moučník se může podávat posypaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou. Chutnat bude i s náplní z tvarohu, pudinku nebo lehkého krému. Zdobit můžete jedlými květy.
Netrhejte výhonky na koncích větví a berte je raději z několika stromů, nejideálněji ze stromů poražených nebo vyvrácených větrem.