Jak upéct máslovou dýni s kořeněnou marinádou a bobkovým listem | recept
Jak upéct máslovou dýni s kořeněnou marinádou a bobkovým listem | recept. Máslová dýně je ideální pro pečení. Pečením se jemná konzistence dužiny s nasládlou kořeněnou chutí zvýrazní a výsledek má opravdu téměř máslovou konzistenci, navíc s jemně medovou a lehce oříškovou chutí. Tu v tomto případě ještě podpoří příjemně kořeněná marináda.
Co je potřeba
- 1 máslová dýně
- olivový olej na potření dýně
- 10 – 15 sušených bobkových listů
- 3 – 4 snítky čerstvého tymiánu
Marináda:
- 2 cm čerstvého zázvorového oddenku
- 80 ml javorového sirupu (medu)
- 60 g másla
- 3 lžíce bílého vinného octa
- mandle nebo oříšky na posyp
Krok 1
Máslovou dýni podélně rozkrojte na poloviny, očistěte od semínek, oloupejte slupku a položte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ji olivovým olejem a pečte v předem vyhřáté troubě při 220 °C 30–40 minut.
Krok 2
Mezitím si připravte marinádu. V malém kastrůlku společně povařte máslo, sirup, vinný ocet a najemno nastrouhaný zázvor. Na mírném ohni za stálého míchání vařte přibližně 5 - 10 minut, dokud směs jemně nezhoustne. Poté udržujte v teple.
Krok 3
Mírně měkkou dýni po 30 - 40 minutách pečení vyndejte z trouby a ostrým nožem do ní udělejte několik zářezů. Dejte pozor, abyste dýni nepřekrojili úplně. Musí držet pohromadě.
Krok 4
Pak dýni potřete připravenou marinádou. Pokud vám v mezidobí až příliš zhoustla, jednoduše ji vraťte na plotýnku a na mírném ohni nechejte povolit.
Krok 5
Do zářezů vložte bobkové listy a ozdobte snítkami čerstvého tymiánu. Takto upravenou dýni vraťte zpět do trouby a pečte dalších zhruba 20 - 30 minut, dokud zcela nezměkne.
Krok 6
Upečenou dýni podávejte teplou se zbylou marinádou a posypanou mandlemi či oříšky. Když do ještě teplé marinády mandle či oříšky rovnou přidáte, krásně se marinádou obalí, lehce nasáknou a změknou.
Pokud máte rádi pikantní jídla, místo zázvoru přidejte do marinády na plátky nakrájenou čili papričku.