Jak uvařit krémovou špenátovou polévku | recept na zeleninový krém
Jak uvařit krémovou špenátovou polévku | recept na zeleninový krém. Chutná, rychlá, jednoduchá, zdravá a neskutečně lahodná polévka. Té docílíte naprostou souhrou špenátu a česneku, tedy spojením více než nutným, jelikož špenát bez česneku jednoduše není ono. Poměrně značné množství česneku je dokonale vyváženo přidanou smetanou, která zároveň zajistí potřebnou krémovou jemnost. Uvařte si s námi krémovou špenátovou polévku, tento zeleninový krém si jistě zamilujete.
Co je potřeba
- 500 g mraženého listového špenátu (zbaveného vody)
- 50 g másla
- 1 cibule
- 4 – 5 větších stroužků česneku
- 700 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 žloutky
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
+ zakysaná smetana k podávání
Krok 1
Na másle orestujte nasekanou cibuli s česnekem.
Krok 2
Jakmile cibule s česnekem zavadnou a jemně zezlátnou, přidejte rozmražený špenát, který předtím jemně vymačkejte v dlaních a zbavte ho tak vody. Společně pár minut promíchávejte. Do polévky můžete samozřejmě použít i listy čerstvého špenátu. V tom případě restujte do doby, než listy špenátu změknou a zavadnou.
Krok 3
Přidejte zeleninový vývar, sůl, pepř a muškátový ořech. Za občasného promíchání vařte přiklopené přibližně 10 minut.
Krok 4
V průběhu vaření si prošlehejte smetanu se žloutky a nechejte v pokojové teplotě, abyste do polévky nepřidávaly smetanu příliš studenou.
Krok 5
Po uvaření špenátový základ rozmixujte ponorným mixérem.
Krok 6
Přilijte smetanu se žloutky a polévku pár minut za stálého míchání na jemném plameni prohřívejte. Případně dle vašeho uvážení dochuťte, a pokud by bylo potřeba polévku jemně naředit, přilijte přiměřené množství vývaru či vody.
Krok 7
Nyní už jen dokonale lahodnou krémovou polévku rozlévejte do talířů a podávejte se lžící zakysané smetany. Pokud dodáte ještě trochu voňavého bazalkového pesta, rozhodně neuděláte chybu. Dodá polévce neuvěřitelný šmrnc. Polévku je možné podávat například i se ztraceným vejcem.
- Pro dochucení a dodání šmaku doporučuji v závěrečné fázi, kdy polévku už jen prohříváte, přidat prolisovaný stroužek česneku, aby jeho chuť vynikla. Skvěle vám poslouží i kořenící směs od Terezia company – Garlic vegi česneková ochucovací směs. Nejen, že podtrhne chuť česneku, ale polévku dochutí na jedničku. Směs totiž obsahuje i další příměsi, díky kterým už nemusíte sáhnout po soli, pepři či vegetě. Podívejte na detailní popis zde: https://www.terezia.eu/koreni/.