Jak upéct sypaný jablečný koláč z kukuřičné mouky | recept bez lepku
Jak upéct sypaný jablečný koláč z kukuřičné mouky | recept bez lepku. Vymazat, nasypat, obložit, zasypat, zalít a péct. A to že má držet pohromadě? Tak tomuto zázraku jsem uvěřila, až jsem takto zázračně vytvořila úžasně voňavý, šťavnatý, oku lahodící jablečný koláč z kukuřičné mouky. Jednoduchost sama, která opravdu funguje. Postará se o to „vychytané“ spojení másla a mouky v kombinaci se šťávou z jablek a smetanou.
Co je potřeba
Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm
- 250 g kukuřičné hladké mouky
- 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
- 70 g třtinového cukru
- 60 g krupicového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 400 ml smetany ke šlehání
- šťáva z ½ citronu
- 50 – 60 g másla na vymazání formy
Krok 1
Nejprve oloupaná jablka nahrubo nastrouhejte a v míse smíchejte s oběma cukry, skořicí a citronovou šťávou. Během dalších příprav pustí potřebnou šťávu.
Krok 2
Formu vymažte silnější vrstvou másla. Opravdu s ním nešetřete, postará se o nepřipečení a o spojení ingrediencí.
Krok 3
Do vymazané formy rovnoměrně nasypte přibližně ¾ množství kukuřičné mouky.
Krok 4
Na mouku navrstvěte jablka, a to i se šťávou, kterou rozhodně neslévejte.
Krok 5
Vrstvu jablek zasypte zbylou částí kukuřičné mouky.
Krok 6
Na závěr vše pečlivě prolijte smetanou. Vidličkou pak na pár místech takto připravený koláč propíchejte, aby smetana natekla i do nižších vrstev a nezapekla se nahoře.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C 50 – 60 minut, podle výšky formy. Koláč nechejte ve formě vychladnout a teprve pak nakrájejte na klínky. Servírujte lehce poprášené moučkovým cukrem.
Množství cukru přizpůsobte sladkosti či kyselosti jablek. Rovněž můžete zvolit cukr buď pouze krupicový či pouze třtinový. A myslím, že přidat sáček vanilkového cukru rozhodně ničemu neuškodí.