Jak připravit tofu s omáčkou Teriyaki | recept asijské kuchyně
Jak připravit tofu s omáčkou Teriyaki | recept asijské kuchyně. Výčet surovin uvedených v receptech asijské kuchyně mě pokaždé dostane. Tolik protichůdných chutí a vůní, u kterých je k neuvěření, že spolu mohou fungovat. A ono to opravdu funguje! Pokud spojíte chuť a vůni koření ještě navíc s tofu, tolik typickým právě pro asijskou kuchyni, je výsledek přímo famózní.
Co je potřeba
- 200 g tofu
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžíce olivového oleje (lépe sezamového)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce Mirinu (sladké japonské rýžové víno)
- 1 lžíce medu
- 50 ml vody
- 2 jarní cibulky
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 lžíce sezamových semínek
kuskus či jasmínová rýže jako příloha
Krok 1
Tofu nakrájejte na větší kostky a v misce promíchejte s 1 lžičkou kukuřičného škrobu. Je důležité, aby každý kousek tofu byl v tenké vrstvě škrobu obalený. Tofu můžete použít jakékoliv dle svého uvážení. Klasické, lahůdkové, s bazalkou - každé je v pokrmu výborné.
Krok 2
V pánvi rozpalte slunečnicový olej a obalené tofu na něm zprudka osmažte ze všech stran dozlatova. Už nyní Váš byt provoní typická asijská vůně.
Krok 3
Mezitím, co se tofu opéká v misce, prošlehejte olivový či sezamový olej, sójovou omáčku, víno Mirin a med.
Krok 4
Jakmile je tofu hotové, přesuňte ho z pánve na talíř. Na rozpálené pánvi asi půl minuty restujte jemně strouhaný zázvor, aby se řádně uvolnilo jeho aroma.
Krok 5
Osmahlý zázvor zalijte předem připravenou zálivkou z oleje, sójové omáčky, Mirinu a medu. Minutu prohřívejte.
Krok 6
Následně vmíchejte zbylou lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného s 50 ml vody a rychle míchejte.
Krok 7
Téměř ihned vložte zpět do pánve osmahnuté tofu a míchejte do zhoustnutí omáčky. To nastane poměrně rychle. Pokud se Vám zdá výsledná omáčka až příliš tuhá a lepivá, neváhejte a přidejte odpovídající množství vody, která omáčku naředí.
Krok 8
Nakonec do pánve přidejte drobně nakrájenou jarní cibulku, petržel, sezamová semínka a už jen prohřejte a promíchejte.
Krok 9
A je hotovo! Byt kompletně provoněný a chuťové buňky natěšené. Směs tedy rychle přemístěte na talíř a podávejte s jasmínovou rýží (výborný je i kuskus). Ozdobte čerstvou petrželkou a sezamem. Barevné i chuťové zpestření je posyp sekanou chilli papričkou.
- Kvůli jedné lžíce Mirinu v tomto receptu jej nemusíte nutně kupovat. Bohatě si vystačíte s klasickým sladkým bílým vínem.
- Tuto asijskou dobrotu podávejte ihned, dokud je tofu křupavé. Čím déle ho necháte stát, tím bude gumovější.