Jak připravit Beluga salát se zeleninou a balkánským sýrem | recept
Jak připravit Beluga salát se zeleninou a balkánským sýrem | recept. Beluga je černá čočka, která svůj název „podědila“ po kaviáru, drobnými zrnky i barvou ho totiž připomíná. Beluga je takovým luxusem mezi luštěninami. Nenadýmá, nemusí se předem namáčet a při vaření se nerozvaří. Naprosto ideální právě do salátů. V případě tohoto salátu je její nasládlá, jemně oříšková chuť vyvážená slaným sýrem a výraznými sušenými rajčaty. To vše, doplněné zeleninou, podtržené čerstvou petrželkou a sladkokyselou zálivkou, vytvoří pokrm veskrze luxusní.
Co je potřeba
Suroviny:
- 150 g černé čočky Beluga
- 4 rajčata
- 1 žlutá nebo bílá zeleninová paprika
- 1 sklenička sušených rajčat naložených v oleji (přibližně 100 g)
- 1 červená cibule
- plná hrst hladkolisté petržele
- 150 – 200 g balkánského sýru na posypání
Zálivka:
- 2 lžíce balsamikového octa
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce citrónové šťávy
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rybí omáčky
Krok 1
Černou čočku uvařte dle návodu na obalu.
Krok 2
Vychladlou ji v míse promíchejte s nadrobno nasekanými, čerstvými i sušenými rajčaty a rovněž drobně nakrájenou paprikou, červenou cibulí a petrželkou.
Krok 3
V menší misce vidličkou prošlehejte vše potřebné na zálivku – ocet balsamico, med, citrónovou šťávu, olej a rybí omáčku.
Krok 4
Zálivku přidejte do promíchané čočky se zeleninou a dejte odležet do lednice. Salát k dokonalosti potřebuje chvíli času, aby se veškeré ingredience chuťově propojily.
Krok 5
Vychlazený salát servírujte posypaný balkánským sýrem, případně doplněný pečivem.
Jelikož se ve vaší spíži nemusí nacházet poměrně netradiční a dosti specifická rybí omáčka, přináším pár tipů, jak tuto rybí omáčku nahradit. Byla by škoda jen kvůli rybí omáčce přijít o tento luxusní salát. Omáčku lze nahradit:
- ústřicovou omáčkou
- lžící sójové omáčky promixované s jednou ančovičkou
- sójovou omáčkou (nejlépe výraznějšího typu Tamari) či omáčkou worcesterovou v poměru 1:1