jaktak.cz

Jak připravit pečenou mrkev s cizrnou | recept na pikantní pečenou mrkev

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit pečenou mrkev s cizrnou | recept na pikantní pečenou mrkev. Je neuvěřitelné, jak blízkovýchodní kabátek jarní mrkvičce sluší a sedne doslova jako šitý na míru. Přitom jehlou je pouze cizrna, tolik využívaná právě v kuchyni blízkého východu a nití, která protkává celý pokrm je aromatické a lehce pikantní orientální koření. Dohromady s nasládlou mrkví vytvoří chuťovou dokonalost. Přichystejte si toto zajímavé jídlo s asijskou inspirací, uvidíte, že si pikantní pečenou mrkev s cizrnou oblíbíte. 

Co je potřeba

  • 600 g mrkve (volte drobnější kusy)
  • 1 konzerva sterilované cizrny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • ½ lžičky uzené mleté papriky
  • špetka soli

Krok 1

Mrkev očistěte a podélně překrojte na poloviny.

Krok 2

Ve větší míse prošlehejte olivový olej, citrónovou šťávu, římský kmín a uzenou papriku.

Krok 3

Do vzniklé marinády přidejte očištěné mrkve a slitou cizrnu.

Krok 4

Společně důkladně promíchejte a přemístěte do pekáče vyloženého pečícím papírem.

Krok 5

Pečte v troubě  předem vyhřáté na 200 °C dozlatova, přibližně 45 minut. V průběhu pečení směs jednou jemně promíchejte.

Krok 6

Po vytažení z trouby přemístěte na talířek či servírovací misku, tácek a podávejte buď takto samotné jako lehký salát či s arabským chlebem coby vyváženou večeři. Vřele doporučuji doplnit jogurtovým dresinkem, samozřejmě nějakým s blízkovýchodním kabátkem. Naprosto dokonalý ušijete s pomocí 100 g tučného bílého jogurtu, 1 lžíce sezamové pasty Tahini, 1 lžíce citronové šťávy a 1 stroužku česneku.

  • Do marinády doporučuji přidat rovněž sušený tymián, který s římským kmínem dokonale ladí a posílí orientální zážitek.  

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pecenou-mrkev-s-cizrnou-recept-na-pikantni-pecenou-mrkev.html