Jak připravit pečenou mrkev s cizrnou | recept na pikantní pečenou mrkev
Jak připravit pečenou mrkev s cizrnou | recept na pikantní pečenou mrkev. Je neuvěřitelné, jak blízkovýchodní kabátek jarní mrkvičce sluší a sedne doslova jako šitý na míru. Přitom jehlou je pouze cizrna, tolik využívaná právě v kuchyni blízkého východu a nití, která protkává celý pokrm je aromatické a lehce pikantní orientální koření. Dohromady s nasládlou mrkví vytvoří chuťovou dokonalost. Přichystejte si toto zajímavé jídlo s asijskou inspirací, uvidíte, že si pikantní pečenou mrkev s cizrnou oblíbíte.
Co je potřeba
- 600 g mrkve (volte drobnější kusy)
- 1 konzerva sterilované cizrny
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička celého římského kmínu
- ½ lžičky uzené mleté papriky
- špetka soli
Krok 1
Mrkev očistěte a podélně překrojte na poloviny.
Krok 2
Ve větší míse prošlehejte olivový olej, citrónovou šťávu, římský kmín a uzenou papriku.
Krok 3
Do vzniklé marinády přidejte očištěné mrkve a slitou cizrnu.
Krok 4
Společně důkladně promíchejte a přemístěte do pekáče vyloženého pečícím papírem.
Krok 5
Pečte v troubě předem vyhřáté na 200 °C dozlatova, přibližně 45 minut. V průběhu pečení směs jednou jemně promíchejte.
Krok 6
Po vytažení z trouby přemístěte na talířek či servírovací misku, tácek a podávejte buď takto samotné jako lehký salát či s arabským chlebem coby vyváženou večeři. Vřele doporučuji doplnit jogurtovým dresinkem, samozřejmě nějakým s blízkovýchodním kabátkem. Naprosto dokonalý ušijete s pomocí 100 g tučného bílého jogurtu, 1 lžíce sezamové pasty Tahini, 1 lžíce citronové šťávy a 1 stroužku česneku.
- Do marinády doporučuji přidat rovněž sušený tymián, který s římským kmínem dokonale ladí a posílí orientální zážitek.