Jak využít citrusovou kůru | rady do domácnosti
Jak využít citrusovou kůru | rady do domácnosti. Citrusovou kůru nemusíte vyhazovat, využijte ji v domácnosti. A nemusí jít jen o kůru z pomerančů nebo citronů. Stejně dobře poslouží i slupky z grapefruitů, limet i mandarinek. Ty ale v bio kvalitě, tedy takové, aby se daly využít v kuchyni, budete shánět obtížněji. Kůra z chemicky neošetřených plodů se hodí na přípravu extraktu, likérů, krémů a kandování. Z ostatních si snadno připravíte ekologický čistící přípravek do koupelny a WC. Několik tipů na zpracování kůry najdete v následujícím článku.
Co je potřeba
- citrusová kůra
- vysokoprocentní alkohol s neutrální chutí (vodka, konzumní líh)
- cukr
- bílý vinný (rýžový, obyčejný) ocet
Krok 1
Prvním krokem ke všem receptům je příprava kůry. Dobře ji vydrhněte ve vodě, abyste ji zbavili případných nečistot. Pro užití v kuchyni odstraňte bílou hořkou vrstvu. Hodláte-li vyrábět čistič do koupelen, tento krok vynechte. Jestliže vám nevadí hořká příchuť kandované kůry, můžete bílou část ponechat.
Krok 2
Extrakt z citrusů
Extrakt připravíte z očištěné, na kousky pokrájené kůry a vysokoprocentního alkoholu. Kůru zalijte alkoholem tak, aby byly všechny části ponořené. Uložte na tmavé místo a nechte macerovat 4-6 týdnů. Nádobou první týden denně potřeste, pak stačí jen občas. Čím více kůry v alkoholu bude a čím déle se maceruje, tím aromatičtější chuť a intenzivnější vůni bude mít výsledný extrakt. Je důležité nechat směs v temnu, aby nevybledla barva, kterou roztok získá podle druhu výchozí suroviny. Před uskladněním ho přeceďte přes kávový filtr nebo kousek vaty, který vložíte do trychtýře. Uchovávejte roztok v dobře utěsněných sklenkách. Extrakt je koncentrovaný, stačí jen několik kapek k ochucení. Používá se při výrobě likérů, pečení moučníků, výrobě zmrzlin, marmelád a krémů. Recept na likér najdete v následujícím odkazu.
https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-medovy-vajecny-liker-recept-na-domaci-liker.html
Krok 3
Kandovaná kůra se hodí pro přímou konzumaci, ovšem jejím hlavním účelem je zdobení dezertů. Kůru nakrájenou na nudličky 7 minut povařte ve vodě. Sceďte a dejte vařit do roztoku cukru a vody v poměru 1 : 2. Vařte asi 30 minut mírným varem, odstavte a nechte 24 hodin stát. Tento postup ještě jednou opakujte. Při vaření musí být nádoba zakrytá poklicí. Nakonec (potřetí) uveďte cukrový roztok s kůrou do varu již bez zakrytí nádoby. Nechte odpařit většinu vody, kůra zprůhlední a následuje další krok.
Krok 4
Kůru sceďte a rozložte na mřížku nebo plech s papírem na pečení. Nechte několik hodin oschnout. Pak můžete obalit v moučkovém cukru a uskladnit v těsné dóze. Zcezený sirup lze použít ke slazení čaje, míchaných nápojů nebo ředit vodou. Takto připravenou kůru lze také rozmixovat na prášek a přidávat ho do kynutých nebo křehkých těst.
Krok 5
Z kůry si snadno vyrobíte octový čistič do domácnosti. Ocet vyprchá a ve vzduchu zůstane jen jemná citrusová vůně. Hodí se nejlépe na čištění sanitární keramiky, oken a zrcadel, rozpouští vodní kámen. V 500 ml bílého octa nechte alespoň 3 týdny louhovat citrusové slupky (min. 4 ks plodů). Nádobu nechte při pokojové teplotě mimo dosah slunce. Pak sceďte, zřeďte vodou v poměru1:1 a přelijte do nádoby s rozprašovačem. Aby byla vůně intenzivnější, můžete přidat několik kapek esenciálního oleje.
K přípravě roztoku ke kandování lze nahradit část vody šťávou z vymačkaných pomerančů nebo plodů, jejichž kůru chceme kandovat. Výsledek bude ještě výraznější.