Jak připravit teplý lilkový salát s Tahini dresinkem | recept
Jak připravit teplý lilkový salát s Tahini dresinkem | recept. Úžasný teplý salát s orientálním laděním - právě v této oblasti je lilek doslova hvězdou. V tomto salátu zazáří ve své pečené podobě, kdy ve spolupráci s pečenou červenou cibulí a netradičním jogurtovým dresinkem s Tahini pastou vytvoří přímo hvězdný blízkovýchodní chuťový zážitek.
Co je potřeba
Suroviny:
- 1 větší lilek
- 2 červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- drcený pepř a sůl dle chuti
- 4 snítky čerstvého tymiánu či rozmarýnu
Dresink:
- 100 g řeckého jogurtu (Selského, Hollandia…)
- 1 lžíce sezamové pasty Tahini
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
Krok 1
Lilek omyjte a nakrájejte na větší kostky či půlměsíčky. Těch dosáhnete, pokud lilek podélně rozpůlíte, vzniklou půlku (lodičku) rozříznete opět podélně na dvě menší části a každou z nich překrojíte ještě jednou. Pak už dlouhé měsíčky jen příčně nasekáte na větší kousky. Stejně nakrájejte i cibuli.
Krok 2
Zeleninu vložte do pekáčku s pečicím papírem, pokapejte olejem, přidejte sůl a drcený pepř. Důkladně promíchejte, aby se každý kousek zeleniny ve směsi oleje a koření obalil.
Krok 3
Na závěr posypte lístky tymiánu či rozmarýnu.
Krok 4
Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 ˚C přibližně 30 minut.
Krok 5
Během pečení si připravte dresink. V misce prošlehejte jogurt, sezamovou pastu Tahini, citronovou šťávu a prolisovaný stroužek česneku.
Krok 6
Z pečené zeleniny odstraňte snítky tymiánu či rozmarýnu. Teplou zeleninu lehce přelijte dresinkem. Podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři, třeba s pita chlebem. Salát lze vylepšit vařenou zelenou čočkou, získáte velmi chutnou a sytou obměnu. Čočku uvařte běžným způsobem a ještě teplou ji promíchejte s lilkovou směsí.
Pro ještě větší autentičnost kuchyně blízkého východu přidejte před pečením k soli a pepři i mletý nebo drcený římský kmín.