Jak upéct kynuté bulky se sýrem a šunkou
Jak upéct kynuté bulky se sýrem a šunkou | recept na domácí kynuté pečivo. Pečivo podle tohoto receptu se hodí jako příloha k zeleninovým jídlům, hustým přesnídávkovým polévkám a využijete ho i jako běžné pečivo. Nejlépe chutná čerstvě upečené a ještě vlažné. Na přípravě těsta není nic složitého, myslím, že se povede každému. Bulky kořením tymiánem, nemají příliš výraznou chuť a aromatická bylinka jim prospěje. Tymián můžete samozřejmě nahradit jiným kořením či bylinkou, zvolte si vaši oblíbenou.
Co je potřeba
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1,5 balíčku sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 2 vejce
- 200 g tvrdého sýra
- 200 g libového uzeného masa nebo šunky
- trochu tymiánu
- lžička soli
- vejce na potření
Krok 1
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, droždí a lžíci mouky (z odváženého množství). Nechte asi 10 minut stát, přidejte rozšlehaná vejce, sůl, zbytek mouky a tymián. Vypracujte těsto, které na teplém místě necháte vykynout. Bude to trvat asi hodinu.
Krok 2
Libové uzené maso nebo šunku nakrájejte na drobné kousky. Lépe vám to půjde, necháte-li si ji v obchodě nakrájet na plátky. Tvrdý sýr, může být i uzený, nakrájejte také na malé kousky. Promíchejte obě ingredience a zapravte je do vykynutého těsta.
Krok 3
Těsto rozdělte na stejně velké části. Množství těsta je na 20 bulek střední velikosti. Vytvořte bochánky a naskládejte je na plech s papírem na pečení. Pokud byste je pekli rovnou na plechu, ač vymazaném (tak jako já), připečou se. Sýr přidaný do těsta se roztaví, bulky se přichytí a nejdou dolů. Bulky nechte na plechu ještě 30 minut dokynout.
Krok 4
Před pečením bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte malým množstvím strouhaného sýra. Sýrový posyp můžete vynechat. Pečte při 180 °C dozlatova. Doba pečení je zhruba 20 minut. Upečené přeložte na kuchyňskou mřížku a nechte zchladnout.