Jak připravit turecké gözleme
Jak připravit turecké gözleme | recept na turecké plněné chlebové placky gözleme. Gözleme se v Turecku prodává ve stáncích na tržištích jako rychlé občerstvení. Je to kapsa z jednoduchého kynutého těsta plněná slanou nebo sladkou náplní. Náplň bývá z mletého jehněčího masa, zeleniny a velmi oblíbená je špenátová se sýrem Feta, kterou si můžete podle našeho receptu vyzkoušet. Jídlo je vhodné i pro vegetariány.
Co je potřeba
Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 8 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička soli
- asi 300 ml teplé vody
Náplň:
- 300 g čerstvých špenátových listů
- 1 středně velká cibule
- 240 g sýru Feta
- 1,5 lžičky drceného pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- olej na pečení
Krok 1
V části teplé vody rozpusťte cukr, přidejte k roztoku lžičku mouky a promíchejte se sušeným droždím. Nechte asi 10 minut stát a pak přidejte sůl, jogurt, zbytek mouky a vodu. Vypracujte měkké nelepivé těsto. Nepřidávejte všechnu vodu najednou, je možné, že budete potřebovat trochu méně (ale i více) než je uvedené v rozpisu. Odvíjí se to podle kvality mouky. Vypracované těsto nechte asi hodinu kynout, musí se přibližně zdvojnásobit jeho objem.
Krok 2
Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Čerstvé špenátové listy omyjte a spařte je vroucí vodou. Nakrájejte je na menší části. V pánvi rozpalte olej a usmažte drobně krájenou cibuli do sklovita. Přidejte špenát a drcený pepř. Prohřejte, odstavte a nechte vychladnout. Směs nesolte, sýr je slaný dostatečně. Fetu rozdrobte a vmíchejte do prochladlého špenátu s cibulí. Dobře vše promíchejte.
Krok 3
Vykynuté těsto rozdělte na 6 stejných částí. Na pomoučené desce vyválejte těsto do kruhu.
Krok 4
Vyválené těsto musí být velmi tenké, můžete ho místo vyvalování i vytahovat rukou. Je na vašem rozhodnutí, který způsob zvolíte.
Krok 5
Do středu kruhu navršte připravenou náplň a přeložte protilehlé strany přes sebe. Zbývá přeložit poslední dvě strany a dobře utěsnit okraje.
Krok 6
Gözleme potřete na jedné straně olejem a položte ho naolejovanou stranou na rozpálenou pánev. Ihned snižte teplotu a zvolna těsto opékejte, aby se stihla prohřát i náplň. Před opečením druhé strany znovu potřete povrch olejem. Podává se ještě teplé.