Jak upéct nejjednodušší dortový korpus
Jak upéct nejjednodušší dortový korpus | recept na jednoduchý, rychlý a lahodný dortový korpus. Chci se s Vámi podělit o recept, který mě opravdu nadchl. Je mnoho příležitostí, kdy se může hodit, ať už se jedná o oslavy narozenin, svátků nebo nedělní moučník. Je to vlastně jen trochu vylepšené piškotové těsto, avšak připravuje se obráceným postupem. Při přípravě piškotových těst se sníh z bílků zapracovává do těsta naposledy, zatímco zde se ingredience zašlehají do již pevného sněhu. Je to mnohem pohodlnější, vyzkoušejte. Korpus naplňte libovolným krémem a ozdobte podle svého.
Co je potřeba
- 6 vajec velikosti M
- 180 g moučkového cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku na pečení
- 2 lžíce Solamylu nebo Maizeny
- kůra z 1 pomeranče (citronu)
Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- podle chuti cukr
- pomerančová kůra
- pomeranče
- želatina nebo agar – agar
Krok 1
Aby se těsto povedlo, všechny potřebné ingredience by měly mít přibližně stejnou teplotu, proto si včas vyndejte vejce z chladničky. Oddělte žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Do sněhu zašlehejte žloutky, moučkový cukr, pomerančovou kůru, mouku s práškem do pečiva. Nakonec přimíchejte dvě rovné lžíce škrobu a dobře vyšlehejte.
Krok 2
Formu na dort vymažte pevným tukem a vsypte do ní trochu mouky. Krouživým pohybem mouku rozprostřete po celé ploše. Vlijte těsto do formy a povrch lehce stěrkou urovnejte.
Vložte do předem vytopené trouby a upečte při 180 °C. Před vytažením z trouby zkuste špejlí, zda je korpus dobře propečen. Špejle vytažená z těsta musí zůstat suchá. Korpus nechte chvíli vychladnout, pak formu opatrně rozevřete a nechte dokonale vystydnout. Pak korpus rozřízněte.
Krok 3
Krém připravíte ze smetany, mascarpone a cukru podle chuti. Pro výraznější chuť přidejte jemně strouhanou pomerančovou kůru. Vše dohromady vyšlehejte elektrickým šlehačem. Dortový plát vraťte do formy a potřete ho krémem. Přikryjte dalším plátem a jemně stlačte. Povrch dortu pokryjte slabou vrstvou krému.
Krok 4
Nahoru na dort vyskládejte kolečka pomeranče překrojená na polovinu. Dort můžete zdobit i jiným ovocem, nejen pomeranči. Přizpůsobte chuť krému použitému ovoci.
Krok 5
Celý dort ve formě polijte ochuceným roztokem želatiny nebo agar – agaru. Postupujte podle návodu na těchto přípravcích. Dort nechte ztuhnout a případně dozdobte. Krájejte ostrým nožem.