Jak upéct jarní muffiny
Muffin je druh pečiva menších rozměrů, který je bez polevy, nebývá příliš sladký a je určen ke konzumaci jednou osobou v rámci jednoho posezení. Tak je definováno oblíbené pečivo, které není těžké si upéci doma. K pečení je třeba forma, prodávají se v několika variantách - plechové, silikonové, jednotlivé kousky nebo plech s 12 jamkami. Ve formě lze upéct jakékoli těsto, nemusíte mít žádný speciální recept. Mně se osvědčily předpisy na bábovku. Je jich tolik, že pokaždé můžete mít muffiny jiné. Co třeba vyzkoušet pečení z těsta původně určeného na velikonočního beránka? Postup a potřebné ingredience se dozvíte v následujícím článku.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 3 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 0,5 balení kypřicího prášku na pečení
- 100 ml mléka
- citronová nebo pomerančová kůra
- 90 g strouhaných ořechů
Na ozdobu:
- jarní květy
- ořechy
- kandovaná pomerančová kůra
- smetana ke šlehání
- hořká čokoláda
Krok 1
Žloutky s cukrem utřete do pěny. Přidejte mouku promíchanou s práškem, kůru, ořechy a mléko. Vymíchejte a nakonec zapracujte pevný sníh z bílků. Jestliže je těsto před zapravením sněhu příliš husté, zvyšte dávku mléka.
Krok 2
Formu na muffiny plňte těstem do dvou třetin. Do formy můžete vložit nejprve papírové košíčky, ulehčíte si práci s čištěním. Muffiny vkládejte do vyhřáté trouby a upečte při 170 °C. Po upečení a částečném zchladnutí pečivo opatrně vyjměte z formy.
Krok 3
Studené muffiny ozdobte ganache z mléčné čokolády. Vyrobíte ji ze smetany ke šlehání (33%) a tabulky čokolády v poměru 2:1, při tomto poměru bude ganache krémová a dobře se ušlehá. Čokoládu nalámejte na kousky, vložte do misky a zalijte horkou smetanou. Šlehejte do úplného rozpuštění čokolády. Pak vychlaďte a před použitím znovu vyšlehejte.
Krok 4
Krém ozdobně nastříkejte na muffiny a konečnou úpravu zvolte podle fantazie a možností. Hodí se květy fialek, sedmikrásek, kandovaná kůra, různé druhy ořechů atd. Při zdobení jarními květy dávejte pozor, ne všechny jarní květy jsou jedlé!