Jak upéct listový koláč s marinovanou cuketou a koprem | recept
Jak upéct listový koláč s marinovanou cuketou a koprem | recept. Listový koláč jako stvořený pro přicházející období. Stejně jako léto, jež je ve stylu svěžesti, lehkosti a zelenání se, je i tento koláč lehoučký, jemný, šťavnatý a samozřejmě svěže zelený. Postará se o to mladá zelenkavá cuketa doplněná aromatickým koprem a marinádou z citronu a medu. A když vše dohromady propečete se sýrem na listovém těstě, máte luxusní jarní koláč připravený.
Co je potřeba
- 1 balení listového těsta - již připraveného (vyváleného a zarolovaného, běžně k dostání v obchodech)
- 4 ks cuket (přibližně 1 kg)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z jednoho citronu
- 1–2 hrsti nasekaného čerstvého kopru
- sůl, pepř dle chuti
- 200 g strouhaného sýru
Krok 1
Z cuket odkrojte stopku a škrabkou je nakrájejte na podélné pruhy.
Krok 2
V misce prošlehejte olivový olej, med, šťávu z citronu, sůl a pepř.
Krok 3
Přidejte nasekaný čerstvý kopr.
Krok 4
Marinádu promíchejte s nakrájenou cuketou a nechejte alespoň hodinu v lednici uležet.
Krok 5
Poté listovým těstem vyložte formu s pečicím papírem.
Krok 6
Okapanou cuketu urovnejte na listové těsto. V případě, že cuketa pustí až příliš velké množství vody, před nanesením na těsto ji v dlaních lehce vymačkejte.
Krok 7
Závěrečně zasypte najemno nastrouhaným sýrem. Pro jemnější chuť volte eidam, goudu či mozzarellu, pro výraznější cheddar, výborný je slaný balkánský sýr.
Krok 8
Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C, přibližně 25 minut.
Krok 9
Po vychladnutí tento šťavnatý, koprem vonící a jarem prostoupený koláč servírujte.
Takto připravenou cuketu, tedy nakrájenou (naškrábanou) na plátky, promíchanou s koprem a marinádou z oleje, medu a citronu, lze uplatnit samostatně coby úžasný salát. V tom případě doporučuji do marinády přidat stroužek česneku pro zvýraznění chuti.