Jak upéct věnec z kynutého těsta s ořechovo-medovou náplní
Jak upéct věnec z kynutého těsta s ořechovo-medovou náplní. Recept na kynuté těsto z následujícího článku se řadí mezi tzv. univerzální. Hodí se i na pečení vánočky, mazance a jiných druhů pečiva (do těsta přidejte jen rozinky). Stejné je to s náplní, popsanou ořechovou snadno zaměníte za nádivku z tvarohu, jablek nebo jen před zavinutím těsto potřete rozpuštěným máslem se skořicí. Věnec peču kdykoli, ale hodí se i na svátky (Velikonoce, Vánoce). S naaranžovanými barevnými vejci, cukrovinkami nebo ozdobami v jeho středu mu to na stole sluší.
Co je potřeba
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 70 g krupicového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- kůra z 1 citronu nebo pomeranče
- kostka droždí
- 250 ml mléka
Náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 100 g másla
- 5 lžic medu
- 3 lžičky mleté skořice
- vejce na potření
- mandle na ozdobu
Krok 1
Mléko zahřejte a rozpusťte v něm cukr. Do vlažného mléka s cukrem rozdrobte droždí a nechte ho vzejít. Přidejte žloutky, sůl, rozpuštěný vlahý tuk, kůru a mouku. Vypracujte tužší těsto a nechte na teplém místě vykynout.
Krok 2
Na pánvi lehce opražte strouhané ořechy na másle. Oslaďte medem, okořeňte mletou skořicí a dobře promíchejte. Med můžete podle chuti ubrat i přidat. Ořechovo-medová náplň musí před užitím vychladnout.
Krok 3
Vykynuté těsto přendejte na moukou posypanou desku a vyválejte z něj obdélník. Rozetřete na těsto náplň a zarolujte roládu. Tu pak spojte do kruhu.
Velikost kruhu se odvíjí podle velikosti vyváleného obdélníku. Proto tloušťku vyvalovaného těsta zvolte podle toho, jak velký chcete mít výsledný věnec.
Krok 4
Ostrým nožem udělejte po obvodu zářezy, ale nedokrojte je do konce, ve středu těsto musí zůstat spojené. Nakrojené části pootočte, aby byla vidět ořechovo-medová náplň. Věnec potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi nebo celými ořechovými jádry podle fantazie.
Pečte 10 minut při 180 °C a dopečte při 160 °C. Před podáváním pocukrujte.
Aby střed věnce zůstal při pečení pravidelný před tím, než jej vložíte do trouby dejte do středu sklenici nebo hrnek.
Několik rad, jak na to, aby se vám kynuté těsto vždy povedlo, najdete zde: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-dobre-testo-zasady-pri-peceni.html