Jak uvařit kuřecí játra s karamelizovanými jablky
Jak uvařit kuřecí játra s karamelizovanými jablky | recept z kuřecí játry. Tento recept je dokonalým návodem, jak velice snadno z obyčejných kuřecích jater připravit jídlo hodné michelinské hvězdy. Jen taková jídla se nebojí neotřelých kombinací slané a sladké chuti, zakomponování ovoce a podobně. Nebojte se ani vy a v duchu michelinského šéfkuchaře zkombinujte játra s pikantním balzamikem a sladkými karamelizovanými jablky. Výsledek bude přímo mistrovský.
Co je potřeba
Játra:
- 1 kg očištěných kuřecích jater
- 50–100 ml olivového oleje na opečení jater
- 200 ml balzamikového octa
- 100 g medu
- 50 g másla
- sůl a pepř
Karamelizovaná jablka:
- 6 ks jablek
- 4 lžíce medu
- 50 g másla
Krok 1
Nejprve si připravte jablka. Ta oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na plátky silné 1 cm. Plátky jablek vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte medem a poklaďte plátky másla.
Krok 2
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dozlatova přibližně 30 minut. Jablka zhruba v polovině doby pečení opatrně promíchejte, aby se rozpuštěným medovým máslem obalily všechny plátky.
Krok 3
Zatím co jablka karamelizují v troubě, vezměte k ruce důkladně očištěná, odblaněná, játra a nakrájejte je. Kousky by neměly být úplně drobné, ať se hezky zakousnete.
Krok 4
Následně je zprudka orestujte na větším množství oleje tak, aby byla ze všech stran zatažená, opečená dozlatova, ale nevysušená a uvnitř stále šťavnatá. Případnou vzniklou tekutinu (šťávu) nechejte vydusit a pak do pánve přidejte med s balzamikovým octem a svařte do konzistence sirupu, občas promíchejte.
Krok 5
Pánev stáhněte z plotny, játra osolte a opepřete a na závěr vmíchejte máslo.
Krok 6
Nyní ve stylu michelinského šéfkuchaře takto připravená játra servírujte společně s opečenými jablky, ozdobte snítkou rozmarýnu a přiložte nasucho opečený toast.
Směle místo kuřecích jater použijte játra vepřová, hovězí či si dopřejte některá z tučnějších, například kachní. Tučnější játra naprosto perfektně vyváží slanou a sladkou chuť zkombinovanou v jednom pokrmu.