Jak bez kynutí upéct tvarohové minimazance s medovou krustou
Tradice je tradice, všechna čest, ale někdy není špatné „zazlobit“ a tradice porušit. V případě těchto nekynutých tvarohových minimazanců Vám bude jistě odpuštěno. Jelikož tak úžasně vláčné, kypré, citronovou kůrou ovoněné minimazance, vyšperkované máslovo-medovou krustou, jste ještě nejedli a za porušení tradic Vám rozhodně stojí. A dost možná, že se stanou Vaši novou tradicí.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá 6–8 bochánkům.
… (dle toho jak moc mini budete minimazance připravovat)
Těsto:
- 125 g jemného tvarohu z alobalu
- 240 g hladké mouky
- 70 g másla
- 70 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- kůra z 1 citronu
- 2 lžíce rumu
- ½ sáčku vanilkového cukru
- ½ sáčku prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 hrst rozinek předem naložených v rumu
- 0,5 hrsti mandlových lupínků
Dohotovení:
- 1 vajíčko na potření
- mandlové lupínky na posypání
- 50 g másla
- 2 plné lžíce medu
Krok 1
V míse utřete povolené máslo s cukrem.
Krok 2
Přidejte tvaroh, žloutek, citronovou kůru, vanilkový cukr, rum a špetku soli a promíchejte.
Krok 3
Nakonec přisypte hladkou mouku s práškem do pečiva a přidejte předem naložené rozinky a mandlové lupínky.
Krok 4
Vymíchejte v kompaktní, vláčné, dobře zpracovatelné těsto.
Krok 5
Z těsta vytvarujte bochánky a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
Krok 6
Připravené bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte dle libosti mandlovými lupínky.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 25–30 min, dokud nejsou krásně zlatavě opečené a špejle na zjištění propečenosti těsta bude suchá.
Krok 8
V závěru pečení si rozpusťte máslo s medem. A ještě horké minimazance, nejlépe ihned po vytažení z trouby, medovým máslem pomašlujte a nechejte na plechu dojít.
Krok 9
A nyní už jen ochutnejte a ujistěte se, že porušení tradic bylo na místě.
Rum do těsta použijte nejlépe ten z naložených rozinek. Maličkost, která ale doladí výslednou chuť.