Jak na čokoládové lanýže s tahini pastou
Jak na čokoládové lanýže s tahini pastou | recept na čokoládové lanýže obalené v kakau. Milovníci čokolády, zde je něco přesně pro vás. Nakupte čokoládu, povolte opasky a užijte si výlet do čokoládového nebe. Výletními jízdenkami jsou tyto hříšně dobré lanýžky s exotickým nádechem. Čokoládová klasika obalená v kakau je v tomto případě netradičně vyladěná sezamovou pastou a sezamovými semínky na obalení.
Co je potřeba
- 180 g kvalitní hořké čokolády (min. 50% kakaa)
- 120 ml plnotučného mléka
- 3 lžičky tahini pasty (sezamové pasty)
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1 lžička tmavého kakaa
+ sezamová semínka na obalení
Krok 1
V rendlíku zahřejte mléko se skořicí a do teplého ochuceného mléka přidejte čokoládu. Tu nechejte za stálého míchání na mírném plameni rozpustit.
Krok 2
Přidejte tmavé kakao a v horké čokoládě ho rozmíchejte dohladka.
Krok 3
Následně přidejte tahini pastu, promíchávejte a přibližně 1 minutu zahřívejte. Směs by měla lehce zhoustnout.
Krok 4
Pak ji nalijte do jiné nádoby a dejte na zhruba 2 hodiny do lednice vychladit, dokud směs lehce neztuhne.
Krok 5
Lžičkou z vychlazené směsi odebírejte kousky a v dlaních dotvořte lanýžky - kuličky. Případně si ruce namočte, aby se směs nelepila. Pracujte poměrně svižně, hmota má tendenci se při pokojové teplotě topit. Ovšem není nutné tvořit přímo kuličky, můžete využít pouze lžičky a vytvořit doslovné lanýžky, které nemají přesný tvar.
Krok 6
Připravené lanýže obalujte v sezamu.
Krok 7
Skladuje v lednici a vyndávejte těsně před podáváním.
Ještě jemnější a sametovější chuti dosáhnete, pokud do lanýžů místo plnotučného mléka použijete smetanu. Pak budou tyto hříšné lanýže opravdu plnohodnotně hříšné.